Τελευταία Νέα

Καταστροφικός κυκλώνας “Ιανός”

Στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2020 ο κυκλώνας “Ιανός” σάρωσε διάφορες περιοχές της Ελλάδος προκαλώντας σημαντικές ζημιές, όπως για παράδειγμα στις πόλεις Καρδίτσα και Μουζάκι. Ζημιές προκλήθηκαν και σε διάφορα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδος. Και στο Περιβόλι έπεσε πολύ νερό, αφού η βροχή ήταν έντονη και είχε μεγάλη διάρκεια. Αποτέλεσμα ήταν να “κατεβάσει” το ρέμα που διασχίζει το χωριό και να ανέβει αρκετά το επίπεδο του νερού χωρίς όμως να υπάρξει υπερχείλιση, που θα προκαλούσε ζημιές. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες. Ωστόσο, ζημιές στις καλλιέργειες προκλήθηκαν σε μεγάλη έκταση της πρώην λίμνης που πλημμύρισαν.

  

Κόμβος του Ε65 στο Σ.Σ. ΑΓΓΕΙΑΙ

Αρκετές φορές  για να μεταβώ από τον τόπο μόνιμης διαμονής μου, τα Τρίκαλα, στο Περιβόλι χρησιμοποιώ τον Ε65. Αναγκάζομαι να βγαίνω στον κόμβο στον Άγιο Στέφανο και να γυρίσω πίσω κάνοντας πάνω από 10 χιλιόμετρα για να φτάσω στο Περιβόλι και αντίστροφα. Πολλές φορές σκέφτηκα γιατί δεν κατασκευάστηκε κόσμος κοντά στον Σ.Σ. ΑΓΓΕΙΑΙ. Ο κόμβος αυτός θα εξυπηρετούσε όλους τους ταξιδιώτες, που κατεβαίνουν από την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Θεσσαλία και έχουν προορισμό τα χωριά Περιβόλι, Μακρυρράχη Ασβέστη, Παλιά Γιαννιτσού, Παππά, Παναγιά, Άνω Αγόριανη, Ομβριακή και Δομοκό. Χωρίς να είμαι ειδικός νομίζω ότι η κατασκευή του κόμβου είναι σχετικά απλή και μη δαπανηρή.

Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να κατασκευασθεί ο κόμβος. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς της περιοχής (Τοπικά Συμβούλια, Σύλλογοι κλπ.) υπό την ηγεσία του Δημάρχου Δομοκού.

  

Το πανηγύρι της Αγίας Τριάδος

Με θρησκευτική λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος το πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στον κοιμητηριακό ναό της Αγίας Τριάδος. Πολλοί Περιβολιώτες, και όχι μόνο, τίμησαν το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Άγιο Πνεύμα. Αρκετοί κατέφθασαν από διάφορα αστικά κέντρα. Η σύναξη αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία να ιδωθούν οι συγχωριανοί, να κουβεντιάσουν, να θυμηθούν τα παλιά. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν επιτρέπει συχνές τέτοιες συναντήσεις.

Βλέπετε τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όλοι αναλογίζονται με νοσταλγία τα πανηγύρια πριν από 40-50 χρόνια. Τότε που η λατρεία δένονταν στενά με τη διασκέδαση.  Τα πανηγύρια ήταν από τις ελάχιστες ευκαιρίες για διασκέδαση. Οι παλιοί θυμούνται ακόμα και τέσσερις κομπανίες δημοτικής μουσικής έπαιζαν επί διήμερο στα μαγαζιά του χωριού (Γιάννη Παπακώστα, Γιάννη Πάνου, Κώστα Καντζά, Αποστόλη Καραγκούνη). Πλήθος κόσμου μαζεύονταν από τα γύρω χωριά. Ο κεντρικός δρόμος ήταν απροσπέλαστος για τα αυτοκίνητα. Η βόλτα ξεκινούσε από τον μύλο και έφτανε μέχρι το “κουλούρι”. Τώα αυτά γίνονται σε ελάχιστα χωριά της περιοχής και σε μικρότερη κλίμακα. Έχουν υποκατασταθεί από τους χορούς των Συλλόγων.

        

Μαρτυρικός θάνατος του Αθανασίου Διάκου 24 Απριλίου 1821

Σαν σήμερα 24 Απριλίου θανατώθηκε με μαρτυρικό τρόπο στη Λαμία ένας από τους πιο γνωστούς ήρωες της εθνικής επανάστασης του 1821, ο Αθανάσιος Διάκος.

O Αθανάσιος Διάκος γεννήθηκε το 1788 στην Άνω Μουσουνίτσα της Φωκίδας (σημερινός Αθανάσιος Διάκος) και κατ’ άλλους στη γειτονική Αρτοτίνα, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα του. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αθανάσιος Γραμματικός. Σε ηλικία 12 ετών ο πατέρας του, Νικόλαος Γραμματικός, τον έστειλε δόκιμο μοναχό στο κοντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Πέντε χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε την καλογερική, όταν σκότωσε ένα Τούρκο αγά, επειδή, σύμφωνα με κάποια παράδοση, αυτός του έθιξε τον ανδρισμό του, θαμπωμένος από την ομορφιά του.

Το 1814 πήγε στα Ιωάννινα και εντάχθηκε στη σωματοφυλακή του Αλή Πασά, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Όταν ο Ανδρούτσος διορίστηκε αρχηγός στο αρματολίκι της Λιβαδειάς, ο Διάκος τον ακολούθησε. Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.

Στις 27 Μαρτίου 1821, ο Αθανάσιος Διάκος πρωτοστάτησε στην κήρυξη της Επανάστασης στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Στις 30 Μαρτίου η Λιβαδειά έπεσε στα χέρια των επαναστατών και στη συνέχεια ο Διάκος οργανώνει την κατάληψη της Αταλάντης και της Θήβας. Ο Διάκος έμεινε γνωστός στην ιστορία για τη μάχη στο γεφύρι της Αλαμάνας, όπου τραυματίστηκε και συνελήφθη αιχμάλωτος στις 23 Απριλίου 1821. Μεταφέρθηκε σιδηροδέσμιος στη Λαμία. Οι Οθωμανοί του προτείνουν να προσκυνήσει και να συνεργαστεί μαζί τους. Ο Διάκος υπερήφανα αρνείται: «Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω» φέρεται να τους απάντησε.
Ο ελληνικής καταγωγής Ομέρ Βρυώνης δεν θέλησε να τον σκοτώσει, αφού τον γνώριζε πολύ καλά από την αυλή του Αλή Πασά και εκτιμούσε τις ικανότητές του. Επέμενε, όμως, ο Χαλήλμπεης, σημαίνων Τούρκος της Λαμίας, ο οποίος έπεισε τον Κιοσέ Μεχμέτ, ιεραρχικά ανώτερο του Ομέρ Βρυώνη, ότι ο Διάκος θα έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά, επειδή είχε σκοτώσει πολλούς Τούρκους.

Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν θάνατος διά ανασκολοπισμού (σουβλίσματος) και εκτελέστηκε την ίδια μέρα. Προτού ξεψυχήσει ο Διάκος λέγεται ότι αναφώνησε το αυτοσχέδιο τετράστιχο:

Για ιδές καιρό που διάλεξε
ο χάρος να με πάρει
τώρα π’ ανθίζουν τα κλαδιά
και βγάζει η γης χορτάρι

Λεπτομέρειες για το μαρτύριο και τον θάνατο του Αθανασίου Διάκου καταγράφει σε κείμενό του ο εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος Ευθύμιος Χριστόπουλος. Για να το διαβάσετε πατήστε εδώ.

 

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα με κλειστούς ναούς

Αν μας έλεγε κάποιος πέρσι τέτοιον καιρό ή έστω πριν από λίγους μήνες ότι θα γιορτάσουμε τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα έγκλειστοι στα σπίτια μας με κλειστές τις εκκλησιές, θα λέγαμε ότι πρόκειται για αστείο, ότι δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Και δικαιολογημένα, αφού αυτό δεν έγινε ούτε επί τουρκοκρατίας ούτε επί γερμανικής κατοχής. Και όμως τα κατάφερε ο κορονοϊός.

Αναμφίβολα η υγεία είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά του ανθρώπου. Και πρέπει όλοι μας, ατομικά και συλλογικά, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη προστατεύουμε κάθε φορά. Ορθώς πάρθηκαν όλα αυτά τα ασυνήθιστα για άλλες περιπτώσεις μέτρα. Γι’ αυτό η πλειονότητα των ανθρώπων δείχνει μια πρωτόγνωρη για το ταμπεραμέντο των Ελλήνων πειθαρχία και υπακοή.

Τα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή συγχρωτισμού εφαρμόζονται και στους ναούς. Όλες οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας τελούνται με την παρουσία μόνο μέχρι τεσσάρων ατόμων (παπά, ενός ή δύο ψαλτών, του νεωκόρου (όπου υπάρχει) και ενός επιτρόπου). Επίσης χωρίς κωδωνοκρουσίες (πλην Μεγάλης Παρασκευής) λες και οι καμπάνες μεταδίδουν τον ιό. Πάντως, θα μπορούσε να εφαρμοσθεί κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται στα super markets. Έτσι οι πιστοί θα είχαν την ευκαιρία να εκκλησιαστούν, έστω και κατ’ ελάχιστον και να κοινωνήσουν όσοι θα το ήθελαν.

Αυτά ισχύουν και για τα χωριά μας. Φυσικά και στο Περιβόλι οι πιστοί δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην εκκλησία και να ακούσουν τους εξαίσιους ύμνους ούτε να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο ούτε να κάνουν περιφορά του Επιταφίου. Ακόμα και για το Πάσχα οι προετοιμασίες δεν γίνονται όπως άλλες χρονιές, καθώς δεν υπάρχει η ανάλογη διάθεση. Δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς όμως. Να ευχηθούμε να περάσει γρήγορα αυτή η “μπόρα” με τις ελάχιστες παρενέργειες και να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς το συντομότερο.

      

Έστω και έτσι εύχομαι σε όλους καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα. Ο αναστάς Κύριος ας είναι αρωγός σε κάθε προσπάθειά μας.

Ο κοροναϊός πολύ σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία

Ολόκληρος ο πλανήτης χορεύει σε ρυθμούς κοροναϊού. Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών παίρνουν διάφορα μέτρα για την μείωση της διασποράς του ιού, τα οποία σταδιακά γίνονται και πιο αυστηρά. Από την απαγόρευση των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων και το κλείσιμο των σχολείων οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο όλων σχεδόν των καταστημάτων λιανικής πώλησης. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, κι αυτά με περιορισμούς. Όλα αυτά είναι ασυνήθιστα, πρωτόγνωρα, ακόμα και για τους πιο ηλικιωμένους. Και φυσικά έχουν επίπτωση στην ψυχολογία μας και στις συνήθειές μας. Είναι δύσκολο για τον μέσο Έλληνα να κλειστεί μέσα στο σπίτι του για μέρες  έχοντας συνηθίσει να περνάει αρκετές ώρες στο καφενείο ή στην καφετέρια. Προκειμένου όμως να διασφαλισθεί η υγεία όλων μας αξίζει κάθε θυσία. Άλλωστε μπόρα δυνατή είναι και θα περάσει. Υπομονή χρειάζεται. Ήδη η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε ο ιός, βρίσκεται στο τέλος της δοκιμασίας και με πολύ μικρές, ανάλογα με τον πληθυσμό της, απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Καθημερινά μεταδίδονται από τα ΜΜΕ πληροφορίες για τον κοροναϊό (συμπτώματα, τρόποι προφύλαξης κλπ.). Για να μάθετε για τα συμπτώματα του ιού πατήστε εδώ. Για να διαβάσετε το ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Υγείας πατήστε εδώ.

Κοροναϊός και κούλουμα

Στο Περιβόλι είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Δυστυχώς εφέτος ο κοροναϊός δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων όχι μόνο στο Περιβόλι αλλά σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης. Ακολουθεί η ανακοίνωση του Προέδρου Τ.Κ. Περιβολίου Βασίλη Ν.Παπακώστα:

“Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι λόγω της έκτασης που πήρε το θέμα με την απειλή του κοροναϊού στη χώρα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουμε στην απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή όλων των εκδηλώσεων για την Καθαρά Δευτέρα. Έτσι λοιπόν όπως και στο Δήμο μας, έτσι και στην κοινότητά μας, ανακαλούμε την προγραμματισμένη εκδήλωση της παραπάνω ημέρας. Ζητούμε την κατανόησή σας και ευελπιστούμε του χρόνου να είμαστε πάλι εδώ να το γιορτάσουμε εκ νέου”.

Εύχομαι σε όλους τους Περιβολιώτες και τους αναγνώστες της ιστοσελίδας καλή σαρακοστή.

Ο Ιωάννης Γ.Κοτοπούλης υπερασπιστής των οχυρών του Ρούπελ

Μία εκδρομική ομάδα από την Αθήνα πήγε εκδρομή στη Μακεδονία. Μεταξύ άλλων επισκέφτηκε το Σιδηρόκαστρο και το εκεί Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο “Μιχάλη Τσαρτσίδη”. Ο Μιχάλης Τσαρτίδης μετά τις μάχες στα γειτονικά οχυρά του Ρούπελ περισυνέλεξε πολεμικό υλικό (όπλα, κράνη, ξιφολόγχες κ.ά.) και δημιούργησε το μουσείο που φέρει το όνομά του. Το έργο του συνεχίζει ο γιος του Σπύρος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ρωτάει ο κ.Τσαρτσίδης: “Είναι κανείς εδώ από το Περιβόλι Δομοκού;” Πετάγεται μία κυρία και λέει: “Εγώ κατάγομαι από το Περιβόλι. Για την ακρίβεια είμαι νύφη στο Περιβόλι”. Ήταν η Χαρούλα, σύζυγος του Τάκη Β.Μπαρμπάτση. “Γνωρίζετε κάποιον Ιωάννη Κοτοπούλη;” “Όχι, αλλά θα ρωτήσω και θα μάθω”. “Βρήκαμε το όπλο του και μέσα αυτό το γράμμα…” είπε ο κ.Τσαρτσίδης και έδειξε στον τοίχο μια κορνίζα με ένα ένα γράμμα μέσα.

Ο Τάκης Μπαρμπάτσης ειδοποιημένος από τη γυναίκα του μου τηλεφώνησε αμέσως και με ρώτησε αν ξέρω κάτι για το όνομα αυτό. Άνοιξα το βιβλίο μου για τα γενεαλόγια του Περιβολίου, γιατί κάτι πέρασε αχνά από το μυαλό μου. Όντως στο επώνυμο “Σβούκας” βρήκα ότι ο Ιωάννης Κοτοπούλης ήταν γαμπρός περιβολιώτικος. Ρωτώντας κι εγώ πήγα στην… πόλη Ελευσίνα, όπου κατοικούν οι απόγονοί του, και έμαθα περισσότερα από την εγγονή του Λιάνα Σαλτερή.

Ο Ιωάννης Γ.Κοτοπούλης γεννήθηκε το 1919 στον Άγιο Βλάσιο Κύμης Ευβοίας. Για βιοποριστικούς λόγους έφτασε προπολεμικά στην επαρχία Δομοκού και έπιασε δουλειά στα Μεταλλεία Ομβριακής. Εκεί γνώρισε την Αικατερίνη Χρ.Σβούκα από το Περιβόλι και την παντρεύτηκε. Το 1940 στρατεύτηκε και πολέμησε στα αλβανικά βουνά. Στις 29 Δεκεμβρίου 1940 έγραψε ένα γράμμα και το έβαλε μέσα στο ξύλινο μέρος του όπλου του. Αν σκοτωνόταν, σκέφτηκε, όποιος θα έβρισκε το όπλο του θα έβρισκε και το γράμμα του και θα ειδοποιούσε τους δικούς του. Με την κατάρρευση του αλβανικού μετώπου συνέχισε τον αγώνα στα οχυρά του Ρούπελ.

Τελικά επέζησε και γύρισε στην οικογένειά του, στη γυναίκα του και στην κόρη του Γεωργία που γεννήθηκε το 1940, στο Περιβόλι. Το 1948 η οικογένειά του, αυξημένη κατά μία κόρη, την Αθανασία, που γεννήθηκε το 1945, μεταφέρθηκε, όπως και όλο το χωριό άλλωστε, στη Λαμία. Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου οι Περιβολιώτες επέστρεψαν στο χωριό τους. Η οικογένεια Κοτοπούλη προτίμησε να εγκατασταθεί στην Αττική και συγκεκριμένα στην Ελευσίνα, όπου απέκτησε την τρίτη κόρη του Ελένη.

Η 10η Ταξιαρχία Πεζικού, με την ευκαιρία της 65ης επετείου της μάχης των οχυρών του Ρούπελ, κάλεσε τον Ιωάννη Κοτοπούλη για να τον τιμήσει, μαζί με τους άλλους μαχητές, σε εκδήλωση που έγινε στις 9 Απριλίου 2006. Ήταν όμως μετά θάνατον. Ο Ιωάννης Κοτοπούλης είχε εγκαταλείψει τα επίγεια πριν από δύο χρόνια, το 2004. Ωστόσο, η τιμή παραμένει.

           

Πρωτοχρονιά 2020

Πρωτοχρονιά σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι φορτωθήκαμε όλοι, μικροί μεγάλοι, έναν ακόμα χρόνο στην πλάτη μας. Ολοι μεγαλώσαμε κατά ένα χρόνο. Πότε πέρασε το 2019 πιστεύω ότι οι περισσότεροι ούτε που το κατάλαβαν. Και σήμερα, πρώτη ημέρα του 2020, το μυαλό μας γυρίζει πίσω, με θλίψη ή νοσταλγία, στα πιο σημαντικά γεγονότα του προηγούμενου έτους. Κανένας δεν θέλει να θυμάται ό,τι τον πίκρανε και τον στενοχώρησε στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου. Ολοι ατενίζουν με περισσότερη αισιοδοξία και ελπίδα ότι κατά τη νέα χρονιά κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι δεν θα λείψουν και εφέτος οι κακοτοπιές.

Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία Περιβολιώτες θυμούνται με νοσταλγία τα έθιμα της πρωτοχρονιάς πριν από αρκετά χρόνια. Οι νοικοκυρές είχαν ήδη ετοιμάσει τα γλυκά (κουραμπιέδες και μπακλαβάδες κυρίως) και τις κουλούρες. Το πρωί που οδηγούσαν τα ζώα στο κοπάδι φίλευαν τον τσοπάνη με γλυκά και κουλούρα. Ενα άλλο χαρακτηριστικό έθιμο ήταν “η σπούρνη”. Ολα τα μέλη της οικογένειας, αφού πλένονταν και ντύνονταν, κάθονταν διαδοχικά με πρώτο τον νοικοκύρη μπροστά από τη σόμπα ή το τζάκι και με ένα ξυλάκι ανακάτευαν τα κάρβουνα λέγοντας ανάλογα με την περίσταση: “σπούρνη αυγά, πουλιά, αρνιά, σιτάρια, γαμπρούς, νύφες” και άλλα παρόμοια. Η νοικοκυρά ετοίμαζε τη βασιλόπιτα για το μεσημεριανό τραπέζι. Μέσα στην πίτα έβαζε ένα κέρμα, ένα κομμάτι από κλήμα, ένα κομμάτι άχυρο.

Με την ευκαιρία του ερχομού της νέας χρονιάς εύχομαι από καρδιάς σε όλους τους απανταχού Περιβολιώτες και όσους σχετίζονται με οποιοδήποτε τρόπο με το Περιβόλι χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη, ειρήνη και προκοπή!

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κκ.Συμεών

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, ανήμερα της εορτής του Αποστόλου Ματθαίου, πραγματοποιήθηκε στη Λαμία με κάθε επισημότητα, λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κκ.Συμεών. Ο κκ.Συμεών εκλέχθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2019 στη θέση εκλιπόντος μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Νικολάου, που απεβίωσε στις 27 Ιουλίου 2019. Το νέο Μητροπολίτη υποδέχθηκε και προσφώνησε στην πλατεία Πάρκου ο Δήμαρχος Λαμιέων κ.Ευθύμιος Καραίσκος. Στη συνέχεια η πομπή κατευθύνθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου έγινε η ενθρόνιση και η εκφώνηση του επιβατηρίου ή ενθρονιστηρίου λόγου του νέου Μητροπολίτη.

Παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ.Ιερώνυμος, ο τοποτηρητής μέχρι τώρα Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κκ.Ιγνάτιος, αρκετοί Αρχιερείς, ο Υπουργός Οικονομικών κ.Χ.Σταϊκούρας, η Υπουργός Παιδείας κ.Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ.Στέλιος Πέτσας (καταγόμενος από την Ομβριακή), ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ.Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ.Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρώην Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ.Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, πολλοί επίσημοι και πλήθος λαού.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο κ.Συμεών μετέβη στην Ιερά Μονή Δαμάστας και τέλεσε μνημόσυνο στον τάφο του προκατόχου του κυρού Νικολάου. Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 τέλεσε την πρώτη πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας.

Διαβάστε το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη εδώ.

               

Η απελευθέρωση της Λαμίας (και του Περιβολίου) από τους Γερμανούς 18-10-1944

Στις 18 Οκτωβρίου κάθε χρόνο η Λαμία γιορτάζει μεγαλοπρεπώς δύο γεγονότα: Τον πολιούχο της Αγιο Λουκά και την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Ύστερα από 3,5 χρόνια στυγνής κατοχής από τους Γερμανούς, οπότε “όλα τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά” ήρθε η ώρα η Φθιώτιδα να αναπνεύσει τον καθαρό αέρα της λευτεριάς. Είχε προηγηθεί η απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944. Την ίδια ημέρα απελευθερώθηκε φυσικά και το Περιβόλι και ολόκληρη η επαρχία Δομοκού.

Οι Γερμανοί πριν εγκαταλείψουν τη Λαμία είχαν φροντίσει να παγιδεύσουν το στρατόπεδο της πόλης με εκρηκτικά, τα οποία θα ενεργοποιούσαν φεύγοντας ώστε να προκληθούν μεγάλες ζημιές στη πόλη, υπό τύπον εκδικήσεως θα λέγαμε. Παραθέτω στη συνέχεια ένα πολύ ενδιαφέρον σχετικό κείμενο, που αλίευσα στο διαδίκτυο. Περιγράφει τον τρόπο που δύο ξένοι στρατιώτες, ένας Ιταλός και ένας Αυστριακός, αποσυνέδεσαν τα εκρηκτικά και έτσι η πόλη γλίτωσε την καταστροφή. Για να το διαβάσετε πατήστε εδώ.

Ζωντάνεψε το Περιβόλι τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος θεωρείται ο κατ’ εξοχήν μήνας των διακοπών. Οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις προσπαθούν να ξεκλέψουν λίγες μέρες για να πάνε στη θάλασσα ή στο βουνό ώστε να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν και να γεμίσουν τις μπαταρίες, όπως λέμε, για τον επόμενο χειμώνα. Πολλοί, ιδιαίτερα τα παιδιά, προτιμούν το πατρικό τους χωριό.

Όπως όλα τα χωριά, έτσι και το Περιβόλι το μήνα Αύγουστο σφύζει από ζωή. Η πλατεία, τα καφενεία και οι ψησταριές γεμίζουν από κόσμο. Απολαμβάνοντας το σουβλάκι και την μπύρα οι άνθρωποι χαίρονται την αναστροφή τους και θυμούνται γεγονότα που έζησαν στο αγαπημένο τους χωριό. Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι να ακούς τις παιδικές φωνές, οι οποίες είναι πολύ λιγοστές τον άλλο καιρό.

Η όλη κατάσταση θυμίζει άλλες εποχές πριν σαράντα και πενήντα χρόνια, όταν άρχισε η εσωτερική μετανάστευση. Τότε που το χωριό ήταν γεμάτο κόσμο, μεγάλους και μικρούς. Θυμίζω ότι ο αριθμός των μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο τη δεκαετία του ’60 είχε ξεπεράσει τους 150. Παρά ταύτα το Περιβόλι εξακολουθεί να είναι ένα από μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας Δομοκού.

Ένα πράγμα όμως με γεμίζει πόνο και θλίψη, όπως και τους περισσότερους συγχωριανούς, φαντάζομαι. Ενώ άλλα μικρότερα χωριά οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις μιας, δύο ή περισσοτέρων ημερών το καλοκαίρι, οι Περιβολιώτες αυτό δεν το πετυχαίνουμε. Όλοι οι Σύλλογοι, που ιδρύθηκαν, έχουν αδρανοποιηθεί εδώ και χρόνια για διαφόρους λόγους. Ευχής έργο θα ήταν να γίνει κάτι στο μέλλον.

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος

Με θλίψη πληροφορήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιουλίου 2019 ολόκληρος ο πιστός λαός της Φθιώτιδας ότι ο Μητροπολίτης του, ο Φθιώτιδος Νικόλαος, δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Εγκατέλειψε τα επίγεια από καρδιακή ανακοπή και μετέβη στα επουράνια. Μετακόμισε στη θριαμβεύουσα Εκκλησία το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιουλίου 2019. Και ήταν μόνον 71 ετών. Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ανήγγειλε την εκδημία του με την ακόλουθη λιτή ανακοίνωση:

“Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος μετά θλίψεως και οδύνης αναγγέλλει εις το πιστό πλήρωμά της,  την προς Κύριον Εκδημίαν του Μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Νικόλαου.  Η Εξόδιος Ακολουθία του αειμνήστου Μητροπολίτου μας θα τελεσθεί την Τρίτη 30 Ιουλίου στις 11:00 το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας και η ταφή του σκηνώματός του θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας.”

Ο μακαριστός Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος Πρωτοπαπάς, εγεννήθη το 1948 εις Πλατειά Τήνου. Εσπούδασεν εις την Ριζάρειον Εκκλη­σια­στι­κην Σχολήν και εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάκονος εχειροτονήθη το 1973 και Πρεσβύτερος το 1975. Διε­τέλεσε Αρχιδιάκονος και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μη­τροπόλεως Χαλκίδος (1973 – 1975). Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Τη­νου (1975 – 1978) και Ιεροκήρυξ του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος της Ευαγ­γελιστρίας Τήνου (1975 – 1984), Διευθυντής Υπηρεσιών και του θεο­λο­γι­κού Οικοτροφείου της Α­­πο­στολικής Διακονίας (1984 – 1996), Γενικός Διευ­θυ­ντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας (1990 – 1996) και Ιεροκήρυξ του Ιερού Ναού Αγίου Ελευ­θε­ρίου Άρεως. Συνέγραψε πολλές μελέτες θεομη­το­ρι­κού, ιστορικού και λογοτε­χνι­κού περιεχομένου και δημοσίευσε πολλά άρθρα σε εφημερίδες και πε­ριο­δικά. Μητροπολίτης Φθιώτιδος εξελέγη από την Ιεραρχία την 1ην Οκτω­βρίου, χειροτονήθηκε την 6ην Οκτωβρίου στον Ιερόν Ναόν Αγίου Ελευθερίου Α­­ρεως και ενθρονίσθηκε στη Λαμίαν την 17ην Νοεμβρίου 1996.

Πριν από 14 μήνες, συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου 2018, εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, έκανε τη μεγάλη τιμή και βρέθηκε στο Περιβόλι, όπου λειτούργησε, μίλησε και τίμησε με το οφφίκιο του οικονόμου τον εφημέριο του χωριού π.Κωνσταντίνο Χριστόπουλο.

Ο Θεός να τον αναπαύσει και εμείς ας έχουμε την ευχή του. Αιωνία του η μνήμη!

Πανηγύρι Προφήτη Ηλία

Το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 ήταν η γιορτή του Προφήτη Ηλία. Οι Περιβολιώτες γιόρτασαν τη γιορτή του στο εξωκκλήσι που έχει κτισθεί με δαπάνες του Γρηγόρη Τσιούμα στο λόφο “Κοτρώνι”. Τις προηγούμενες ημέρες είχε καθαρισθεί και ευπρεπισθεί ο χώρος. Ανήμερα τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία προσήλθαν αρκετοί πιστοί με πρώτους τους εορταζόμενους.

    

Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Β.Παπακώστα

Παρουσίαση βιβλίου

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 παρουσιάστηκε στην Καλαμπάκα το καινούργιο βιβλίο του Κωνσταντίνου Δ.Ρίζου με τίτλο “ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝ.ΣΤΕΦΑΣ (1931-2017) – ΕΝΑΣ ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ”. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων π.Νήφων Καψάλης και ο δικηγόρος Αθηνών Αριστείδης Παρασκευόπουλος. Ανάμεσα στις δύο ομιλίες προβλήθηκαν φωτογραφίες και βίντεο, καθώς και ηχητικά αποσπάσματα του π.Γεωργίου. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.Θεόκλητος. Ο μακαριστός γέροντας υπηρέτησε επί 50 περίπου χρόνια ως Πρωτοσύγκελλος στα Τρίκαλα και στην Καλαμπάκα. Μάλιστα είχε επισκεφθεί δύο φορές το Περιβόλι.

Το πανηγύρι της Αγίας Τριάδος 17-6-2019

Γιορτάστηκε και φέτος με λαμπρότητα η μεγάλη Δεσποτική γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Αρκετοί άνθρωποι πήραν το δρόμο για το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδος για να τιμήσουν το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, δηλαδή το Αγιο Πνεύμα, και να ψάλουν το “Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών…”, να ανάψουν το κερί τους και το καντήλι στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων. Βέβαια, η προσέλευση δεν ήταν η συνηθισμένη από άλλα χρόνια, πιθανόν λόγω των συνεχών εκλογικών υποχρεώσεων ή και του άστατου καιρού (στον εσπερινό την προηγούμενη ημέρα είχε καταιγίδα με χαλαζόπτωση). Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε να τιμηθεί όπως αρμόζει η Αγία Τριάδα. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο π.Κωνσταντίνος Χριστόπουλος και ο π.Αντώνιος Παπάρας από την Παναγιά. Στο αναλόγιο έψαλλαν  πανηγυρικά οι τακτικοί ψάλτες του χωριού Ελευθέριος Δεληγιάννης και Δημήτριος Τσιούμας, οι συγχωριανοί Ηλίας Αγγελόπουλος και Κωνσταντίνος Ρίζος, καθώς και ο Γεώργιος Τσιαμασιώτης από την Παναγιά και ο Κώστας από τη Μακρυρράχη. Αξίζει να αναφερθεί ότι το προηγούμενο βράδυ στην πλατεία το κατάστημα του Παναγιώτη Κίτσιου (γαμπρού του Κώστα Δεληγιάννη) έφερε δημοτική ορχήστρα, αλλά ο κόσμος, που προσήλθε δεν ήταν ικανοποιητικός λόγω του καιρού.

   

Γάμος στο Περιβόλι

Η τέλεση του μυστηρίου του γάμου στα περισσότερα χωριά της περιοχής μας αποτελεί ένα σπάνιο γεγονός. Συνηθισμένα είναι οι κηδείες και τα μνημόσυνα. Επομένως η τέλεση ενός γάμου αποτελεί γεγονός. Αυτό συνέβη και με τον γάμο της Πόπης Β.Ζαγαζίκη και του Χρήστου Αλ.Μπαρτσιώκα, που τελέστηκε το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 συον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Κουμπάρες ήταν οι αδελφές Κωνσταντίνα και Μαργαρίτα Ακρίδα, κόρες του συγχωριανού Χρήστου Κ.Ακρίδα. Ακολούθησε γλέντι στο κέντρο “Αρίων” στο 9 χιλ. Λαμίας – Καρπενησίου. Να ζήσει και να στεριώσει το νέο ζευγάρι και φυσικά με πολλούς απογόνους!

Δήμαρχος Λαμίας ο Ευθύμιος Καραίσκος

Τα τελικά αποτελέσματα στον Δήμο Λαμίας, ύστερα από την ενσωμάτωση και των 145 εκλογικών τμημάτων (ποσοστό 100%), ήταν: Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 61.992, ψήφισαν 31.614, λευκά 1.077, άκυρα 657, έγκυρα 29.880, αποχή 49%. Ελαβαν:

 1.Καραίσκος Ευθύμιος                 Ψήφοι   17.966     Ποσοστό    60,11%

2.Σταυρογιάννης Νικόλαος         Ψήφοι   11.914      Ποσοστό    47,58%

Συγχαρητήρια στον καινούργιο Δήμαρχο Λαμίας Ευθύμιο Καραίσκο και καλή δύναμη στο έργο του.

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος ο Φάνης Σπανός

Τα τελικά αποτελέσματα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ύστερα από την ενσωμάτωση και των 1.358 εκλογικών τμημάτων (ποσοστό 100%), ήταν: Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 534.454, ψήφισαν 243.938, λευκά 6.345, άκυρα 4.605, έγκυρα 232.988, αποχή 54,35%. Ελαβαν:

 1.Σπανός Φάνης                    Ψήφοι   122.178     Ποσοστό    52,42%

2.Γκλέτσος Απόστολος         Ψήφοι   110.810     Ποσοστό    47,58%

Συγχαρητήρια στον καινούργιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανό και καλή δύναμη στο έργο του.

Δήμαρχος Δομοκού με ανατροπή ο Χαράλαμπος Λιόλιος

Οι επαναληπτικές Δημοτικές Εκλογές επιφύλασσαν έκπληξη για τον Δήμο Δομοκού. Και τούτο, διότι ο νυν Δήμαρχος Δημήτριος Τζιαχρήστας, ο οποίος δεν εκλέχθηκε για λίγες μόνον ψήφους στον πρώτο γύρο, στον δεύτερο γύρο ήρθε δεύτερος πίσω από τον Χαράλαμπο Λιόλιο, ο οποίος εκλέγεται τελικά Δήμαρχος.

Τα τελικά αποτελέσματα μετά την ενσωμάτωση και των 40 εκλογικών τμημάτων (ποσοστό 100%) ήταν: Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 13.452, ψήφισαν 7.574, λευκά 72, άκυρα 81, έγκυρα 7.421, αποχή 43,75%. Έλαβαν:

1.Λιόλιος Χαράλαμπος          Ψήφοι   3.807     Ποσοστό    51,30%     Έδρες   12

2.Τζιαχρήστας Δημήτριος     Ψήφοι   3.614     Ποσοστό   48,70%     Έδρες   13

Είναι φανερό ότι η μεγάλη αποχή στον δεύτερο γύρο (43,75% έναντι 31,69% στον πρώτο γύρο) λειτούργησε σε βάρος του Δημήτρη Τζιαχρήστα.

Συγχαρητήρια στον καινούργιο Δήμαρχο Δομοκού Χαράλαμπο Λιόλιο και καλή δύναμη στο έργο του.

Ευρωεκλογές – Αυτοδιοικητικές Εκλογές 26 Μαΐου 2019

Μεγάλη ημέρα η 26η Μαΐου 2019 καθώς εκατομμύρια Ευρωπαίοι προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τα 751 νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι Ελληνες ευρωβουλευτές είναι 21. Προσήλθαν και 352 Περιβολιώτες ψηφοφόροι, ντόπιοι και ετεροδημότες. Ο αριθμός αυτός θεωρείται ικανοποιητικός, διότι πολλοί ήρθαν από την Αθήνα και άλλες πόλεις για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σ’ αυτό βοήθησε και ο καλός καιρός.

Για την Επαρχία Δομοκού, τρεις συνδυασμοί διεκδίκησαν τις 27 έδρες του Δήμου Δομοκού: 1.”Δύναμη Δημιουργίας” με επικεφαλής τον νυν Δήμαρχο Δημήτριο Τζιαχρήστα, αγρότη από τις Βελεσιώτες 2.”Δημότες” με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Λιόλιο, υπάλληλο ΔΕΗ από τον Θαυμακό και 3.”Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού” με επικεφαλής τον Χρήστο Νιάνιο, καθηγητή από τον Αγιο Στέφανο. Τα τελικά αποτελέσματα μετά την ενσωμάτωση και των 40 εκλογικών τμημάτων (ποσοστό 100%) ήταν: Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 13.452, ψήφισαν 9.188, λευκά 67, άκυρα 318, έγκυρα 8.803, αποχή 31,69%. Έλαβαν:

1.Τζιαχρήστας Δημήτριος     Ψήφοι   4.399     Ποσοστό   49,97%     Έδρες   13

2.Λιόλιος Χαράλαμπος          Ψήφοι   3.835     Ποσοστό    43,56%     Έδρες   12

3.Νιάνιος Χρήστος                 Ψήφοι       569     Ποσοστό      6,46%     Έδρες    2

Περιβολιώτες υποψήφιοι ήταν: Στο ψηφοδέλτιο του Δ.Τζιαχρήστα ο Σπύρος Κ.Καραμήτρος, στο ψηφοδέλτιο του Χ.Λιόλιου ο Κωνσταντίνος Σπ.Μπαρμπαρούσης και στο ψηφοδέλτιο του Χ.Νιάνιου ο Βασίλειος Δ.Γκελπενής και ο Ανδρέας Αθ.Καμάρας.

Ειδικότερα, για το Τοπικό Συμβούλιο Περιβολίου, το οποίο θα έχει πλέον πέντε μέλη, δύο συνδυασμοί διεκδίκησαν την ψήφο των Περιβολιωτών ψηφοφόρων. Η μία, προσκείμενη στον Δ.Τζιαχρήστα, έλαβε 218 ψήφους (ποσοστό 63,74% επί των εγκύρων) και η δεύτερη, προσκείμενη στον Χ.Λιόλιο, έλαβε 124 ψήφους (ποσοστό 36,26%). Οι υποψήφιοι κατά ψηφοδέλτιο, καθώς και οι ψήφοι που πήρε ο καθένας, φαίνονται στους παρακάτω πίνακες:

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Α΄

Ζαγαζίκη Καλλιόπη του Νικολάου                          51

Θεοφανόπουλος Βασίλειος του Θεοφάνη             25

Λιάτσος Νικόλαος του Αποστόλου                          22

Παπακώστας Βασίλειος του Νικολάου                 179

Τσιαμασιώτης Κωνσταντίνος του Νικολάου         40

Τσιγαρίδα-Ρίζου Δήμητρα του Κωνσταντίνου      29

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Β΄

Γκελπενή Σταυρούλα του Νικολάου                        39

Δεληγιάννης Κωνσταντίνος του Γεωργίου             18

Κουτάκη Σωτηρία του Γεωργίου                               39

Κυριαζής Δημήτριος του Κωνσταντίνου                  40

Σκαλιστήρας Αθανάσιος του Σπύρου                       42

Τσιάκα Σπυριδούλα του Γεωργίου                            50

Εκλέγονται από τον Συνδυασμό Α΄ οι Παπακώστας Βασίλειος, Ζαγαζίκη Καλλιόπη και Τσιαμασιώτης Κωνσταντίνος και από τον Συνδυασμό Β΄ οι Τσιάκα Σπυριδούλα και Σκαλιστήρας Αθανάσιος. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός ψήφων που κατέγραψε ο μέχρι Πρόεδρος Β.Παπακώστας. Αυτό δείχνει ότι οι συγχωριανοί εκτίμησαν την μέχρι τώρα πορεία του. Η θητεία όλων των Συμβουλίων αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Συγχαίρουμε όσους εκλέχθηκαν και τους ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο τους ώστε να εργασθούν συναινετικά και συνεργατικά για το καλό του χωριού μας.

 

Μεγάλη Εβδομάδα στο Περιβόλι

Με κατάνυξη έζησαν όσοι βρέθηκαν στο Περιβόλι τα Πάθη και την Ταφή του Χριστού. Πολλοί συγχωριανοί, όπως κάθε χρόνο, κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τη Μεγάλη Πέμπτη για τα Δώδεκα Ευαγγέλια και τη Σταύρωση του Σωτήρος Χριστού. Το τροπάριο “Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…” αποτέλεσε την κορωνίδα όλων των ψαλμωδιών της ημέρας. Τη Μεγάλη Παρασκευή προσκύνησαν τον Επιτάφιο και ακολούθησαν την περιφορά.

    

Το θείο πάθος

Ο Νυμφίος

Μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς να το καταλάβουμε. Αλήθεια, πότε γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα, πότε έφτασαν οι Απόκριες, πότε πέρασε η Μεγάλη Σαρακοστή, ούτε που το καταλάβαμε. Και να, ξεπρόβαλε η Μεγάλη Εβδομάδα. Μεγάλη δεν λέγεται, επειδή έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Όχι, η διάρκεια είναι ακριβώς η ίδια. Μεγάλη λέγεται, διότι τα γεγονότα που λαβαίνουν χώρα κατ’ αυτήν είναι πολύ σημαντικά, κορυφαία. Πράγματι, τα πάθη του Θεανθρώπου, με αποκορύφωση τη σταύρωση, και η επερχόμενη εκ νεκρών Ανάστασή του είναι κοσμοϊστορικά γεγονότα, που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς! Τη μεταστροφή του λαού μέσα σε λίγες ημέρες από το “Ωσαννά ο ερχόμενος” στο “Σταύρωσον αυτόν”!  Τη φιλαργυρία του Ιούδα, ο οποίος για τριάντα αργύρια πρόδωσε το δάσκαλό του! Την αποφυγή ανάληψης ευθύνης από τον Πόντιο Πιλάτο, ο οποίος, αν και ήταν πεπεισμένος ότι ο Ιησούς ήταν αθώος “ένιψε τας χείρας του”! Την άρνηση του κορυφαίου μαθητή Πέτρου, ο οποίος όμως μετανόησε και “έκλαυσε πικρώς”! Την ανεξικακία και συγχωρητικότητα του Υιού του Θεού, ο οποίος συγχώρησε τους σταυρωτές του λέγοντας “Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι”!

Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε σε βάθος και όχι επιφανειακά όλα αυτά τα γεγονότα, που παρουσιάζει μπροστά μας η Εκκλησία αυτές τις ημέρες. Ιδιαίτερα να αντιληφθούμε την ξεχωριστή σημασία της Ανάστασης για την οποία έχει λεχθεί: “ει Χριστός ουκ εγήγερται άρα ματαία η πίστις ημών”, δηλαδή “αν ο Χριστός δεν έχει αναστηθεί είναι μάταιη η πίστη μας”! Ταυτόχρονα, να βρούμε την ευκαιρία να ανταμώσουμε ή να επικοινωνήσουμε με αγαπημένα πρόσωπα, συγγενικά και φιλικά. Να ανοίξουμε τις καρδιές μας. Να επιτρέψουμε να εκδηλωθούν όλα τα φιλάνθρωπα αισθήματά μας. Μέσα στην κρίση, η αγάπη είναι η λύση!

Εύχομαι σε όλους από καρδιάς Καλή Μεγάλη Εβδομάδα! Καλή Ανάσταση! Καλό Πάσχα!

Παρουσιάστηκαν βιβλία για το Περιβόλι στη Λαμία

Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων διοργανώνει στη Λαμία την 5η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου από 7 – 14 Απριλίου 2019. Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 παρουσιάστηκαν και τα  δύο βιβλία του Κωνσταντίνου Δ.Ρίζου «ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ (ΔΕΡΕΛΙ) ΔΟΜΟΚΟΥ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΟΝ, ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ» και «ΠΕΡΙΒΟΛΙ (ΔΕΡΕΛΙ) ΔΟΜΟΚΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ». Η παρουσίαση έγινε στην Αίθουσα «ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ», Αινιάνων 6, από τον Δημήτριο Γ.Μπράνη, Σχολικό Σύμβουλο, νομικό, πολιτικό επιστήμονα και αρθρογράφο και από τον Ανδρέα Γ.Κουστούκη, ηλεκτρολόγο, ηλεκτρονικό, αντιπρόεδρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης. Παραβρέθηκαν αρκετοί συγχωριανοί και φίλοι του συγγραφέα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Ελένη Μακρή-Θεοδώρου, πρώην βουλευτής καταγόμενη από τον Αγιο Στέφανο Δομοκού και ο Δημήτριος Νάτσιος, πρώην Προϊστάμενος ΓΑΚ-Αρχεία Ν.Φθιώτιδος.

        

Παρουσίαση βιβλίων για το Περιβόλι στη Λαμία

Στα πλαίσια της 5ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου, που οργανώνεται από τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων, θα παρουσιαστούν και τα δύο βιβλία του Κωνσταντίνου Δ.Ρίζου «ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ (ΔΕΡΕΛΙ) ΔΟΜΟΚΟΥ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΟΝ, ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ» και «ΠΕΡΙΒΟΛΙ (ΔΕΡΕΛΙ) ΔΟΜΟΚΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ». Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 και ώρα 7 μ.μ., στην Αίθουσα «ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ», Αινιάνων 6, από τον Δημήτριο Γ.Μπράνη, Σχολικό Σύμβουλο, νομικό, πολιτικό επιστήμονα και αρθρογράφο και από τον Ανδρέα Γ.Κουστούκη, ηλεκτρολόγο, ηλεκτρονικό, αντιπρόεδρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης.

Ο εορτασμός της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821

Γιορτάστηκε και στο Περιβόλι με την αρμόζουσα λαμπρότητα και επισημότητα η επέτειος της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 για να τιμηθούν όλοι οι ανώνυμοι και επώνυμοι ήρωες, που έδωσαν ό,τι διέθεταν για να αποτινάξουν τον πολύχρονο και δυσβάσταχτο τούρκικο ζυγό. Αποτέλεσμα των αγώνων τους ήταν η ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους και η δυνατότητα να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της λευτεριάς. Μπροστά από την αναθηματική πλάκα, όπου αναγράφονται τα ονόματα όσων κατοίκων έχασαν τη ζωή τους από πολεμική αιτία, στην πλατεία του χωριού ο εφημέριος π.Κωνσταντίνος Χριστόπουλος ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση για τις ψυχές των αγωνιστών ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος Βασίλειος Παπακώστας και ο Ηλίας Νιάφας.

    

Κούλουμα στο Περιβόλι

Η Καθαρή Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, η οποία καταλήγει στη Μεγάλη Εβδομάδα με τα Αγια Πάθη και τη λαμπροφόρο Ανάσταση του Χριστού. Ορισμένοι λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι “καθαρά” σημαίνει πως πρέπει να… καθαρίσουμε το ψυγείο από όλα τα αρτύσιμα φαγητά και έτσι να ξεκινήσει η νηστεία από την επόμενη ημέρα. Οι περισσότεροι τιμούν την ημέρα αυτή με τα παραδοσιακά “κούλουμα”, τα οποία είναι συνδυασμένα με την αργία της ημέρας, την έξοδο στο ύπαιθρο, την κατανάλωση σαρακοστιανών φαγητών και το πέταγμα του χαρταετού.

Στο Περιβόλι τα κούλουμα γιορτάστηκαν, όπως κάθε χρόνο, με νόστιμη φασολάδα, που έβρασαν στην πλατεία, χαλβά, ελιές, λαγάνα από τον φούρνο του χωριού και κρασί. Ο καιρός, καθαρά ανοιξιάτικος, ήταν σύμμαχος σε κάθε δραστηριότητα. Εδώ και κάμποσα χρόνια πάει να γίνει παράδοση το κάψιμο από τους νέους παλιών ελαστικών αυτοκινήτων πάνω στο λόφο, στη θέση “αλωνάκι”.

Εύχομαι σε όλους καλή σαρακοστή με υγεία και με το καλό να φτάσουμε και να γιορτάσουμε το Πάσχα!

 Ο Κώστας Δεληγιάννης και ο Στέλιος Υφαντής σε ρόλο… μαγείρων

Επέτειος της ιστοσελίδας μας

Σήμερα 4 Μαρτίου 2019 συμπληρώνεται ένα έτος από την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας μας. Ο μετρητής καταγράφει 4.153 επισκέψεις. Θεωρώ ότι το νούμερο αυτό είναι πολύ μεγάλο και πέρα από τις προσδοκίες μας . Και τούτο, διότι η ιστοσελίδα αφορά ένα χωριό και κατά συνέπεια απευθύνεται σε περιορισμένο σύνολο ενδιαφερομένων ατόμων. Η μεγάλη επισκεψιμότητα δείχνει ότι την ξεφυλλίζουν πέρα από τους Περιβολιώτες και πολλοί φίλοι του Περιβολίου, ακόμα και άσχετοι που έχουν γενικότερο ενδιαφέρον. Με έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η περίπτωση ενός ανθρώπου, τελείως άγνωστου σε μένα ο οποίος μέσω της ιστοσελίδας βρήκε έναν Περιβολιώτη, γνωστό του από τα παλιά  και ζήτησε βοήθεια για να επικοινωνήσει μαζί του, πράγμα που έγινε.

Στην ιστοσελίδα δημοσιεύω κάθε τι που σχετίζεται με το Περιβόλι, το οποίο υποπίπτει στην αντίληψή μου, όπως ειδήσεις γενικές και κοινωνικού περιεχομένου (θάνατοι, μνημόσυνα κλπ.). Υπάρχει ένας τρόπος η ιστοσελίδα να γίνει πιο δυναμική και πιο ελκυστική. Αυτός είναι να με πληροφορείτε με e-mail για θέματα και γεγονότα που έχουν σχέση με το Περιβόλι. Περιμένω από όλους και άλλες πληροφορίες (γάμους, γεννήσεις, βαφτίσεις, επιτυχίες στα Πανεπιστήμια κλπ.). Ευχαρίστως θα τις δημοσιεύσω.

Σας ευχαριστώ που αγκαλιάσατε την ιστοσελίδα του Περιβολίου Δομοκού. Εκφράζω την ευαρέσκειά μου και την ευγνωμοσύνη μου. Πληροφορείστε και άλλους φίλους και γνωστούς σας για την ύπαρξή της.

Επίσημα στην κυκλοφορία το τμήμα  Λιανοκλάδι-Δομοκός της σιδηροδρομικής γραμμής

Σήμερα Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 παραδόθηκε επίσημα σε χρήση και το τελευταίο τμήμα της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Τιθορέα – Δομοκός. Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο, ο οποίος, 150 χρόνια μετά την ίδρυση του ΟΣΕ μπαίνει ξανά με δυναμικό τρόπο στο δρόμο της ανάπτυξης. Επί τέλους ολοκληρώθηκε το τμήμα Τιθορέα – Δομοκός, το οποίο καθυστέρησε εξαιτίας κατασκευαστικών δυσκολιών και άλλων προβλημάτων.  Μέσα στον επόμενο μήνα το σύνολο της Γραμμής θα είναι και ηλεκτροκινούμενο. Έτσι, τα δρομολόγια θα είναι πολύ πιο σύντομα και χωρίς μετεπιβιβάσεις. Προβλέπεται ότι το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3 ώρες και 20 λεπτά.

Με αφορμή την ενεργοποίηση της γραμμής πραγματοποιήθηκε σήμερα ειδικό δρομολόγιο επιθεώρησης της, στη διαδρομή από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου έως το Σιδηροδρομικό Σταθμό Δομοκού. Στο δρομολόγιο παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Θάνος Βούρδας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες δοκιμαστικές φορτίσεις στην σιδηροδρομική γέφυρα ΣΓ26 στην Εκκάρα. Δύο συρμοί με βαγόνια-πλατφόρμες που είχαν φορτωθεί με βαρύ φορτίο σιδηροτροχιών, συνολικού βάρους 800 τόνων οδηγήθηκαν στα τρία ανοίγματα της γέφυρας και πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις στατικής συμπεριφοράς της γέφυρας. Οι δοκιμές, που διήρκεσαν πάνω από 5 ώρες, ήταν απολύτως επιτυχημένες, και έτσι, η ωραιότερη σιδηροδρομική γέφυρα της χώρας θεωρείται έτοιμη να τεθεί σε κυκλοφορία. Η γέφυρα της Εκκάρας υπήρξε ένα σύνθετο και δύσκολο έργο στην κατασκευή του, γι’ αυτό και καθυστέρησε. Αποτελεί όμως ένα επίτευγμα της μηχανικής.

Η Γέφυρα της Εκκάρας

Ξεκίνησαν και επίσημα οι εργασίες στο νότιο τμήμα του Ε-65

Την επίσημη έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, στο νότιο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε-65, κήρυξε στις 22 Ιανουαρίου 2019 ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος επισκέφθηκε τη δίδυμη σήραγγα στο 28ο χιλιόμετρο.

Το συγκεκριμένο τμήμα είναι μήκους 32,27 χιλιομέτρων και αποτελείται από δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση συν τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Περιλαμβάνει πέντε κόμβους, έναν Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), μία σήραγγα 2.983 μέτρων και οκτώ γέφυρες.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής, η οποία θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2021, θα απασχοληθούν συνολικά 1.100 εργαζόμενοι.
Τα νότιο τμήμα θα ενωθεί με το κεντρικό τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα μήκους 79 χιλιομέτρων, το οποίο έχει δοθεί στην κυκλοφορία από το Δεκέμβριο του 2017. Αυτό σημαίνει ότι, ύστερα από 3 χρόνια, αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό, το ταξίδι για την Αθήνα θα γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση και σε χρόνο αισθητά μικρότερο.

Η “ΣΟΦΙΑ” χτύπησε και το Περιβόλι

Το κύμα κακοκαιρίας με τον κωδικό “Σοφία” σάρωσε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, φυσικά και το χωριό μας το Περιβόλι. Μπορεί τα Χριστούγεννα να μην ήταν χιονισμένα, όπως τα θέλει το γνωστό τραγούδι “Χιόνια στο καμπαναριό”. Αλλά τα Φώτα τα γιορτάσαμε κατάλευκα και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ο χιονιάς ήταν ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στο Περιβόλι, αφού το πάχος του χιονιού έφτασε το μισό μέτρο. Χειρότερες και από το χιόνι ήταν οι πολικές θερμοκρασίες, καθώς για κάμποσες ημέρες υπήρξε ολικός παγετός (η μέγιστη θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 0 βαθμούς Κελσίου). Ευτυχώς, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν σημειωθεί διακοπές της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης. Επίσης οι δρόμοι διατηρήθηκαν ανοιχτοί. Πάντως, και παρά τις δυσκολίες που προκλήθηκαν, το θέαμα με το ολόλευκο πέπλο να σκεπάζει τα πάντα ήταν εξαιρετικό, όπως μαρτυρούν και οι ακόλουθες φωτογραφίες.

               

Εορτές Δωδεκαημέρου 2018

Δύο μόλις ημέρες μας χωρίζουν από την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. Μας το θυμίζει η διακόσμηση στις πόλεις και στα χωριά μας, αλλά και στα σπίτια μας. Τα σχολεία έκλεισαν για τις διακοπές. Κάποιες οικογένειες – υποθέτω λίγες και λόγω του χειμώνα και λόγω της κρίσης – από τις πόλεις θα πάρουν τον δρόμο για το Περιβόλι να περάσουν εκεί τις γιορτές. Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία γυρίζουμε αρκετά χρόνια πίσω τη σκέψη μας και θυμόμαστε με νοσταλγία πώς γιορτάζαμε στο χωριό μας, όταν ήμαστε παιδιά,  τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.  Τότε που τρέχαμε μέσα στα χιόνια από γειτονιά σε γειτονιά να πούμε τα κάλαντα με αμοιβή λίγα ξερά σύκα, λίγο καλαμπόκι και στην καλύτερη περίπτωση λίγες δεκαρούλες ή κάνα πενηνταράκι. Τότε που σφάζαμε τα γουρούνια και περιμέναμε ανυπόμονα τη φούσκα να την κάνουμε μπάλα να παίξουμε. Τότε που κάθε Πρωτοχρονιά καθόμαστε μπροστά στο τζάκι ή στη σόμπα να πούμε “τη σπούρνη”. Τότε που τα Φώτα οι άνδρες με κουδούνια στα χέρια γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν “κομμάτι από λουκάνικο, κομμάτι από μπουμπάρι…” με αμοιβή κάνα λουκάνικο. Τώρα; Τώρα όλα αυτά δυστυχώς πάνε να ξεχαστούν.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Περιβολιώτες και τους φίλους των Περιβολιωτών καλές γιορτές με υγεία, αγάπη, προκοπή και αισιοδοξία!

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 επεκτείνεται σύντομα μέχρι την Λαμία

Ένα καλό νέο που το περιμέναμε σχεδόν δύο χρόνια όπως φαίνεται γίνεται πραγματικότητα. Η Κομισιόν ενέκρινε την χρηματοδότηση του νότιου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, χρηματοδότηση ύψους 306 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι τα έργα κατασκευής θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εκτός και αν προκύψει κάποιο άλλο εμπόδιο.

Το τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα είναι μήκους 32,27 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει πέντε κόμβους, έναν Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) , μία σήραγγα 2.983 μέτρων και οκτώ γέφυρες. Θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε περίπου τρία έτη. Με την ολοκλήρωσή του θα έχει διέξοδο στην ΠΑΘΕ, γεγονός που σημαίνει για το χωριό μας, αλλά και για την δυτική Θεσσαλία, η Αθήνα θα έρθει πιο κοντά. Ελπίζουμε ότι η κατασκευή θα αρχίσει και θα τελειώσει σύντομα για το καλό όλων μας.

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται εδώ και μήνες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την χρηματοδότηση του βόρειου τμήματος του Ε65 από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό. Τα δύο αυτά τμήματα θα ενωθούν με το κεντρικό τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα μήκους 79 χιλιομέτρων, το οποίο έχει δοθεί στην κυκλοφορία από τα τέλη του 2017.
Στην πλήρη ανάπτυξη του ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65) θα εκτείνεται σε μήκος 175 χιλιομέτρων.

Ο Δημήτρης Κούτρας, “ο ιδεολόγος των εργοταξίων”, άλλαξε ομάδα

Ο Δημήτρης Αθαν.Κούτρας, ο επιφανής αυτός Περιβολιώτης, έχει συνδέσει το όνομά του με πολλά από τα μεγαλύτερα έργα της Ελλάδας, όπως την Αττική Οδό, το ΟΑΚΑ, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, την Εγνατία Οδό, το Μετρό Αθηνών,τα οποία άλλαξαν την όψη της χώρας. Το προσωνύμιο “ιδεολόγος των εργοταξίων”, που του έχουν δώσει κάποιοι, οφείλεται στο γεγονός ότι του αρέσει να βρίσκεται περισσότερο στα εργοτάξια παρά στο γραφείο.

Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, αφού ξεκίνησε να δουλεύει σε ηλικία 12 ετών πηγαίνοντας σε νυκτερινό Γυμνάσιο. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μεταλλειολόγος. Άρχισε τη μακρυά πορεία του στις κατασκευές το 1971 από την ΕΔΟΚ ΕΤΕΡ. Το 1978 ξεκίνησε να εργάζεται στην Άκτωρ, όπου διετέλεσε Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής από το 1996.

Οι δρόμοι του Δημήτρη Κούτρα χώρισαν από εκείνους του Ελλάκτωρα το καλοκαίρι που πέρασε. Κατά την Γενική Συνέλευση του Ελλάκτωρα στα τέλη Ιουλίου 2018 το δίδυμο Δημήτρη και Αναστάση Καλλιτσάντση έλαβε την πλειοψηφία και ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρίας.

Ο Δημήτρης Κούτρας εγκατέλειψε την εταιρία που υπηρέτησε πιστά από διάφορα πόστα για δεκαετίες. Αλλά δεν έμεινε για πολύ χρόνο άνεργος. Ο Όμιλος Κόκκαλη καραδοκούσε και έδρασε άμεσα. Οι διαπραγματεύσεις είχαν αίσιο τέλος. Έτσι ο Δημήτρης Κούτρας στα 74 του χρόνια κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα στην εταιρία Intrakat με εφόδια τη γνώση, την εμπειρία, τις γνωριμίες και τη θέληση. Είναι βέβαιο ότι μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμη στον κλάδο των κατασκευών.

Ανεπάντεχος θάνατος συζύγου Περιβολιώτισσας ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο του 2018

Συγκλόνισε ολόκληρη την Φθιώτιδα ο απροσδόκητος θάνατος του Ηλία Ταξιάρχη Τσατσαράγκου, συζύγου της συγχωριανής μας Αγορής (Ρούλας) Βάιου Μιχαλόπουλου ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο στο πανηγύρι του χωριού Φραντζή Λαμίας. Το τραγικό είναι ότι πήγε με τη γυναίκα του να διασκεδάσει ανήμερα της Παναγίας στο πανηγύρι, όπου τραγουδούσε ο γιος του, γνωστός τραγουδιστής δημοτικών τραγουδιών Τάκης Τσατσαράγκος. Πάνω που είπαν να σηκωθούν να χορέψουν τον πρόδωσε η καρδιά του. Αμέσως έτρεξαν κοντά του εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, που διασκέδαζαν εκεί. Δυστυχώς όμως δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στη ζωή, ούτε και οι γιατροί του νοσοκομείου, όπου μεταφέρθηκε. Το γεγονός μας γύρισε πίσω τέσσερα ακριβώς χρόνια, όταν το Δεκαπενταύγουστο του 2014 έχασε τη ζωή του με τον ίδιο τρόπο ο Γιώργος Ανδρ.Κουστούκης. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια και την συμπάθειά μας στους οικείους του. Καλή δύναμη Αγορή!

Το πανηγύρι της Αγίας Τριάδος (28 Μαΐου 2018)

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος πανηγύρισε με λαμπρότητα το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδος στο κοιμητήριο του Περιβολίου. Το πανηγύρι ξεκίνησε την παραμονή με τον Εσπερινό της γονυκλισιάς και αρτοκλασία. Συνεχίστηκε το βράδυ  στο μαγαζί του Παναγιώτη Κίτσου και της Κατερίνας Κ.Δεληγιάννη. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι πανηγύρι με μουσική κομπανία γίνεται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες το εγχείρημα του καινούργιου καταστηματάρχη πήγε πολύ καλά, αφού συγκέντρωσε πολύ κόσμο από το Περιβόλι και τα γύρω χωριά που γλέντησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Ευχής έργο θα ήταν να αναβιώσουν, οπωσδήποτε σε μικρότερη κλίμακα, εκείνα τα παλιά πανηγύρια με αρκετές κομπανίες και πολύ κόσμο ώστε έκλεινε τελείως ο κεντρικός δρόμος.

Ανήμερα έγινε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με λειτουργούς τον π.Αντώνιο, εφημέριο Παναγιάς και τον οικείο εφημέριο π.Κωνσταντίνο. Στο αναλόγιο έψαλαν οι τακτικοί ψάλτες Λευτέρης Δεληγιάννης και Δημήτρης Τσιούμας, οι Περιβολιώτες Ηλίας Αγγελόπουλος και Κώστας Δ.Ρίζος, και ο Γιώργος Τσιαμασιώτης από την Παναγιά. Στο τέλος έγινε αρτοκλασία. Παρακολούθησαν αρκετοί κάτοικοι από το Περιβόλι και τα γύρω χωριά, καθώς επίσης και πανηγυριώτες από τη Λαμία και την Αθήνα, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν πολλά χρόνια να παρευρεθούν. Ανέκαθεν τα πανηγύρια των χωριών μας ήταν αφορμή για κοινή συνάντηση των χωριανών και επίσκεψη συγγενών που κατοικούν μακριά από το χωριό. Εξακολουθεί να είναι μεγάλο το δέσιμο και η γοητεία που ασκεί η Αγία Τριάδα στους Περιβολιώτες, παρότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Πριν από αρκετά έρχονταν έμποροι, κυρίως παιχνιδιών, και άπλωναν σε πάγκους την πραμάτεια τους. Ακόμα παλιότερα ερχόταν ο παγαωτατζής με το τρίκυκλο και διέθετε κρέμα και σοκολάτα παγωτό σε καλαμάκι. Τώρα έρχεται ο χωριανός μας Δημήτρης Β.Μιχαλόπουλος και διαθέτει χαλβά φαρσάλων και λοιπά ζαχαρώδη που κατασκευάζει ο ίδιος με την οικογένειά του.

         

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κκ.Νικόλαος λειτούργησε στο Περιβόλι

Τη Δευτέρα 21 Μαίου 2018, εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κκ.Νικόλαος επισκέφτηκε το Περιβόλι και λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Μαζί του συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π.Ανθιμος Νεραντζής, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αντίνιτσας π.Αμβρόσιος Αναστασίου, ο οικείος εφημέριος π.Κωνσταντίνος Χριστόπουλος και ο διάκονος π.Ευστάθιος Κατόπης. Έψαλαν δύο χοροί. Τον δεξιό χορό αποτελούσαν ψάλτες από τη Λαμία με επί κεφαλής τον πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Λουκά Λαμίας και καθηγητή βυζαντινής μουσικής Ανάργυρο Βλάχο. Τον αριστερό χορό αποτελούσαν οι χωριανοί ψάλτες Ηλίας Αγγελόπουλος και Κώστας Δ.Ρίζος. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη ζωή και το έργο των τιμωμένων Αγίων με λόγια απλά και μεστά.

Αμέσως μετά τίμησε τον εορτάζοντα εφημέριο π.Κωνσταντίνο με το οφφίκιο του οικονόμου. Η ενέργεια αυτή του Δεσπότη μας, τελείως απρόσμενη – δεν την γνώριζε ούτε ο τιμηθείς ιερέας – είναι άκρως τιμητική όχι μόνο για τον τιμηθέντα, αλλά και για ολόκληρο το χωριό. Μεγάλη τιμή επίσης αποτελεί και αυτό καθαυτό το γεγονός της παρουσίας του στο χωριό μας, όταν θα μπορούσε να είχε βρεθεί σε άλλες πόλεις ή κωμοπόλεις που έχουν ναούς των εορταζόντων Αγίων με ασύγκριτα μεγαλύτερο πληθυσμό, όπως η Λαμία (ναός στη Μαγνησία), ο Αγιος Κωνσταντίνος, η Μαλεσίνα κλπ.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Δομοκού Δημήτρης Τζιαχρήστας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Περιβολίου Βασίλης Παπακώστας, ο πρώην Δήμαρχος Στέλιος Σύρος και ο συνταξιούχος χωριανός εφέτης δικαστικός Ηλίας Αγγελόπουλος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος με τη συνοδεία του και τους επισήμους μετέβη σε καφενείο του χωριού. Εκεί ανάμεσα στον καφέ, τα κουλουράκια και τις ντόπιες πίτες είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει και να συζητήσει με απλότητα με τους παρευρισκομένους.

Η επίσκεψη του κκ.Νικολάου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός και μια ευλογία για το χωριό μας. Και τούτο, διότι λειτούργησε – και μάλιστα σε πανηγυρική ημέρα – και δεν έκανε απλή τυπική επίσκεψη. Και κατά το παρελθόν είχε επισκεφθεί το χωριό μας χωρίς όμως να λειτουργήσει.

                

Παρουσίαση βιβλίου της Αγγελικής Μπομπούλα

Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στον πολιτιστικό χώρο ΕΛΕΥΣΙΣ-ΥΔΡΑΝΗ στον Κεραμεικό, παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Αγγελικής Μπομπούλα «Τα πολλά πρόσωπα της Γιόγκα»(κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΟΜΝΗΝΟΣ). Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά και το πάνελ υπέροχο. Η Τίνα Ζυμαράκη, δασκάλα και επιμορφώτρια της Γιόγκα, η κοινωνική λειτουργός Χρύσα Μαυράκη, ο ψυχολόγος Δημήτρης Παπαθανασίου και ο δημοσιογράφος Γιώργος Σταματόπουλος εξέθεσαν με τρόπο εύστοχο τις απόψεις για ένα βιβλίο-έρευνα που διευρύνει τους ορίζοντες και δίνει ουσιαστικές απαντήσεις στα πιο απίστευτα ερωτήματα της ζωής. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί Γωγώ Καποπούλου και Νίκος Φαϊτάκης.

Η Αγγελική είναι κόρη του Περιβολιώτη γιατρού Γιώργου Μπομπούλα και της δασκάλας Χρυσούλας Γκιώκα. Έχει πτυχίο κοινωνιολογίας και δημοσιογραφίας. Εχει εργασθεί ως δημοσιογράφος σε διάφορες εφημερίδες των Αθηνών, έντυπες και ηλεκτρονικές.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Αγγελική για την έκδοση του βιβλίου της, προϊόν μακρόχρονης έρευνας. Ευχόμαστε και σε άλλα.

    

Ο Σεβασμιώτατος κκ.Νικόλαος θα λειτουργήσει στο Περιβόλι

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 21 Μαίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κκ.Νικόλαος θα λειτουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Περιβολίου.

 

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 στην κυκλοφορία

Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65. Το τμήμα αυτό, μήκους 80 χιλιομέτρων, ξεκινάει από τα Τρίκαλα και καταλήγει στον Αγιο Στέφανο Δομοκού. Διέρχεται δε πολύ κοντά στο Περιβόλι. Από εκεί συνδετήριος καινούργιος δρόμος μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων οδηγεί στην παλιά εθνική οδό Λαμίας – Δομοκού ανάμεσα στα Μεταλλεία και στη χιλιομετρική θέση “24”, πρώην φάρμα Οικονόμου. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αποφεύγει τις στροφές του Δομοκού. Ετσι το ταξίδι γίνεται άνετο, ασφαλές και πιο σύντομο.

Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι είναι ένα τμήμα τυφλό, αφού δεν συνδέεται με άλλο αυτοκινητόδρομο. Λέγεται ότι σε λίγο καιρό (;) θα αρχίσουν οι εργασίες αρχικά για το τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα και στη συνέχεια Τρίκαλα – Εγνατία. Οταν ολοκληρωθεί το πρώτο κομμάτι θα συντομευτεί η απόσταση Αθήνα – Περιβόλι.  Ενα άλλο μειονέκτημα είναι η ελλιπής σήμανση στον κόμβο Αγίου Στεφάνου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπερδεύονται οι οδηγοί που δεν γνωρίζουν την περιοχή, ιδίως τη νύχτα. Η κατασκευάστρια εταιρία πρέπει να λάβει κάποια πρόσθετα μέτρα για το εν λόγω θέμα. Υπάρχουν δύο σταθμοί διοδίων, ένας κοντά στις Σοφάδες με κόστος 3 € και ένας κοντά στο χωριό Λόγγος Τρικάλων με κόστος 1,95€.

Νέα σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέα – Δομοκός

Η κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα – Δομοκός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Και στην περιοχή μας οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και θα παραδοθεί στην κυκλοφορία. Η καινούργια γραμμή θα είναι ηλεκτροδοτούμενη και τα τραίνα θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες 160 έως και 200 χιλιομέτρων ανά ώρα. Γίνεται αντιληπτό ότι οι διαδρομές θα συντομευτούν σημαντικά. Αυτό ισχύει για το τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ενδιάμεσους σταθμούς, αλλά και προς τη Δυτική Θεσσαλία. Φυσικά η συντόμευση αφορά και το Περιβόλι και τα γύρω χωριά, που θα εξυπηρετούνται πλέον από τον Σ.Σ. Αγίου Στεφάνου. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση ώστε σύντομα να απολαμβάνουμε ευχάριστα και ασφαλή ταξίδια με τα καινούργια τραίνα, όπως εξήγγειλε πρόσφατα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τη Θεσσαλονίκη.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων