Καρκάνης Ευάγγελος του Αναστασίου

Ο Ευάγγελος Αναστ.Καρκάνης (1922) σπούδασε γεωπόνος και μηχανολόγος μηχανικός. Εργάστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας και ευτύχησε να φτάσει μέχρι το βαθμό του διευθυντή. Με δική του δαπάνη έγινε η πλακόστρωση του χώρου και του διαδρόμου μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο κοιμητήριο (έτος 2006).

Κούτρας Δημήτριος του Αθανασίου

Ο Δημήτριος Αθαν.Κούτρας (1944) σπούδασε μεταλλειολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ. Εργάστηκε για χρόνια σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες. Από το 1996 είναι πρόεδρος της τεχνικής εταιρίας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, η οποία επί των ημερών του γνώρισε τεράστια άνθηση αναλαμβάνοντας την κατασκευή πολλών και μεγάλων έργων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Δώρισε το απαιτούμενο ποσό για τη διαμόρφωση του χώρου στη θέση «κουλούρι», τοιχία στήριξης, γκαζόν και μπάρμπεκιου (έτος 2006).

 Τσούμας Γρηγόριος του Δημητρίου

Ο Γρηγόριος Δ.Τσούμας, αγρότης, χρηματοδότησε δύο σημαντικά έργα. Κατέβαλε το απαιτούμενο ποσό για την ανέγερση του εξωκκλησίου του Προφήτη Ηλία (έτος 1997).Επίσης, δώρισε το απαιτούμενο ποσό για την κατασκευή του ηρώου στην πλατεία, όπου υπάρχει αναθηματική στήλη με τα ονόματα των πεσόντων κατά τους διάφορους πολέμους (έτος 2000).

 Υφαντής Κωνσταντίνος του Αλεξάνδρου

Ο Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Υφαντής (1904-1994), δικηγόρος στην Αθήνα, όπου διετέλεσε και διευθυντής του Υποθηκοφυλακείου. Εν ζωή έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για τη γενέτειρά του προσφέροντας κατά περιόδους μεγάλα χρηματικά ποσά για την εκτέλεση διαφόρων έργων (π.χ. τέμπλο και κωδωνοστάσιο Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προπύλαια Ι.Ν. Αγίας Τριάδος). Περισσότερο όμως στήριξε το χωριό του μετά θάνατο αφήνοντας με διαθήκη όλα τα υπάρχοντά του στην κοινότητα Περιβολίου. Στην ιδιόχειρη διαθήκη του, που έγραψε στις 15 Νοεμβρίου 1992, δύο περίπου χρόνια πριν από τον θάνατό του, αναφέρει επί λέξει:

«Ορίζω ότι κληροδοτώ άπασαν την, μετά τον θάνατόν μου ευρεθησομένην περιουσίαν μου, εξ οιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου ή αντικειμένου αποτελείται αύτη, εις την Κοινότητα του χωρίου Περιβολίου Δομοκού, Νομού Φθιώτιδος, ως τοπικής Διοικητικής Αρχής, ως Κληροδότημά μου, με τον τίτλον «Κληροδότημα Κωνσταντίνου Αλεξάνδρου Υφαντή».

Η περιουσία που κληροδότησε στην Κοινότητα Περιβολίου αποτελούνταν από:

  1. Οικοδομή επί της οδού Βασιλέως Παύλου 56 στο Παλαιό Ψυχικό Αττικής, που αποτελούνταν από το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε ο ίδιος και από δύο άλλα ανεξάρτητα διαμερίσματα, τα οποία είχε νοικιασμένα.
  2. Χρηματικό υπόλοιπο σε λογαριασμό ταμιευτηρίου στην Εθνική Τράπεζα.

Εκτελεστή της διαθήκης του όρισε τον Δημήτριο Γ.Παπαθεοδώρου, ο οποίος ήταν τέκνο του πρώτου του εξαδέλφου Γεωργίου Παπαθεοδώρου. Επίσης όρισε και συμβούλους του εκτελεστή της διαθήκης του τους: α.Αριστοτέλη Μπαρτζώκα, πολιτικό μηχανικό, ως κατ’ επάγγελμα ειδικό για τα οικοδομικά έργα β.Γεώργιο Δημητρίου Μπελιώτη ως εμπειρογνώμονα για τα κτηματικά και οικοδομικά θέματα και γ.Παναγιώτα Γρηγορίου Ακριώτου, δικηγόρο, για νομικά θέματα. Το συνολικό οικονομικό όφελος για την Κοινότητα ανήλθε τελικά στο ποσό των 228.000.000 δραχμών, ήτοι 217.000.000 δραχμές από την πώληση των ακινήτων και 11.000.000 δραχμές το χρηματικό ποσό που βρέθηκε σε τραπεζικούς του λογαριασμούς μετά το θάνατό του.

Όρισε επίσης τα εκτελεστέα έργα, που έπρεπε να γίνουν από τα έσοδα του κληροδοτήματος. Αυτά αναφέρονται ως εξής:

  1. Κάθε ενέργεια και πράξη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου διά την συντήρηση των Ιερών Ναών της Κοινότητος.
  2. Η κατασκευή του Κοινοτικού Καταστήματος με την επιγραφή «Υφάντειο Κοινοτικό Κατάστημα Περιβολίου Δομοκού» στην πλατεία του χωριού με βάση σχέδια του πολιτικού μηχανικού Αριστοτέλη Γ.Μπαρτζώκα.
  3. Η κατασκευή κοινοτικού Υγειονομικού Κέντρου.

Ένα άλλο θέμα που φρόντισε να τακτοποιήσει ήταν η διοίκηση του κληροδοτήματος. Όρισε να ασκείται από το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Περιβολίου με συμμετοχή σε αυτό του εκτελεστή Δημητρίου Γ.Παπαθεοδώρου ή ενός των τέκνων του Γεωργίου και Ζαχαρούλας.

Εκτός από τα παραπάνω έργα όρισε ακόμα τρεις σκοπούς του κληροδοτήματος:

  1. Εορταστικό επίδομα. Ο εκτελεστής ή οι διάδοχοί του οφείλουν να μεριμνούν για τη χορήγηση του επιδόματος σε αποδεδειγμένα άπορες οικογένειες του χωριού. Σκοπός η προμήθεια κατά τις γιορτές του Πάσχα, των Χριστουγέννων και της τοπικής Πανηγύρεως τροφίμων και ποτών σύμφωνα με τα ισχύοντα τοπικά έθιμα ώστε να μη τα στερούνται.
  2. Υποτροφίες. Θα χορηγούνται κάθε έτος δύο υποτροφίες σε τέκνα απόρων οικογενειών από την Κοινότητα, αριστούχοι ή πολύ καλοί μαθητές, απόφοιτοι των Γυμνασίων Ξυνιάδος και Ομβριακής, για να σπουδάσουν στα Ανώτερα Εκπαιδευτήρια της χώρας.
  3. Προικοδοτήσεις. Δίνει τη δυνατότητα στον εκτελεστή να χορηγούνται προικοδοτήσεις σε άπορα άγαμα κορίτσια για την κάλυψη των πρώτων οικογενειακών τους αναγκών.

Τέλος, ως προς την κηδεία του, επιθυμία του ήταν να είναι απλή, χωρίς καμία ιδιαίτερη ενέργεια ή φροντίδα. Πράγματι, το κτίριο πολλαπλών χρήσεων, γνωστό ως «Υφάντειο Ίδρυμα», χτίστηκε στην πλατεία και αποτελεί κόσμημα για το χωριό. Είναι διώροφο συνολικής έκτασης περίπου 200 τ.μ. και χρησιμοποιείται σαν κοινοτικό γραφείο, ιατρείο, βιβλιοθήκη κ.ά.Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν πανηγυρικά την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 12.00΄ από το Δήμαρχο Ξυνιάδος Γεώργιο Κοντονάσιο παρουσία πολλών επισήμων και πλήθους κόσμου.