Σύλλογος “Αγία Τριάς”

Οι πρώτες σκέψεις για ίδρυση συλλόγου με έδρα την Αθήνα ανάγονται στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η επιθυμία για ίδρυση συλλόγου ήταν έντονη μεταξύ των Περιβολιωτών. Ξεκίνησαν διάφορες ενέργειες οι οποίες ευοδώθηκαν τελικά λίγα χρόνια αργότερα. Τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου, όπως φαίνονται στο καταστατικό, είναι: Ιωάννης Αθαν.Κούτρας, Αθανάσιος Κ.Κούρτης, Αντώνιος Αθαν.Κούτρας, Απόστολος Αθαν.Σκεμπές, Απόστολος Αθαν.Σκαλιστήρας, Ελένη Απ.Βότση-Σκαλιστήρα, Τριαντάφυλλος Μορφονιός, Γεώργιος Σάσσαλος, Παναγιώτα Σάσσαλου-Σκαλιστήρα, Κωνσταντίνος Δ.Ρίζος, Γεώργιος Αθ.Τασιούλης, Κωνσταντίνος Γρ.Πάνος, Βασιλική Γ.Αθανασίου, Νικόλαος Κ.Ρίζος, Κωνσταντίνος Ν.Ρίζος, Ελισάβετ Ν.Ρίζου, Χρήστος Κ.Ακρίδας, Ελένη Κ.Ακρίδα, Γεώργιος Ανδ.Κουστούκης, Ιωάννης Κ.Κατσαρής, Μαρία Ιω.Καρανίκα, Κωνσταντίνος Δ.Μανιώτης, Βασιλική Κ.Μανιώτη, Λάζαρος Γκουρομίχος και Αθανάσιος Δ.Πρεμέτης.

Τα ιδρυτικά μέλη εξέλεξαν Διοικούσα Επιτροπή, τα μέλη της οποίας ήταν: Κωνσταντίνος Δ.Μανιώτης, Απόστολος Αθαν.Σκαλιστήρας, Κωνσταντίνος Γρ.Πάνος, Γεώργιος Αθαν.Τασιούλης, Κωνσταντίνος Δ.Ρίζος, Αθανάσιος Δ.Πρεμέτης και Αθανάσιος Κ.Κούρτης. Τα εγγεγραμμένα μέλη συνολικά ξεπέρασαν τα 300. Για την αντιμετώπιση των πρώτων εξόδων ορίστηκε εισφορά σε 200 δραχμές.

Η πρώτη ενέργεια της Διοικούσας Επιτροπής ήταν φυσικά η κίνηση των διαδικασιών για την αναγνώριση του Συλλόγου. Η σύνταξη του καταστατικού και οι λοιπές νομικές ενέργειες σύστασης έγιναν από τον Περιβολιώτη δικηγόρο Ιωάννη Αθαν.Κούτρα. Ο Σύλλογος αναγνωρίστηκε με την αρ. 713/1980 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και έλαβε τον αύξοντα αριθμό 9872/18-2-1981 στο βιβλίο σωματείων. Έδρα του Συλλόγου ήταν η Αθήνα και η διεύθυνση των γραφείων ήταν Κάνιγκος 24.

Μετά την επίσημη αναγνώριση του Συλλόγου διεξήχθησαν εκλογές και εκλέχθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα στις 12 Δεκεμβρίου 1985 με την ακόλουθη σύνθεση:

Πρόεδρος Δάβαλος Δημήτριος του Κωνσταντίνου
Αντιπρόεδρος Καρκάνης Ευάγγελος του Αναστασίου
Γενικός Γραμματέας Σκαλιστήρας Απόστολος του Αθανασίου
Ταμίας Πάνος Κωνσταντίνος του Γρηγορίου
Μέλη Τασούλης Γεώργιος του Αθανασίου
Μανιώτης Κωνσταντίνος του Δημητρίου
Τασούλης Νικόλαος του Γρηγορίου

                          Πρόεδροι του Συλλόγου διετέλεσαν οι:

Επώνυμο Όνομα Πατρώνυμο Από Μέχρι
Δάβαλος Δημήτριος Κωνσταντίνος 12-12-1985 07-04-1986
Δάβαλος Απόστολος Δημήτριος 08-04-1986 14-05-1987
Τασούλης Γεώργιος Νικόλαος 05-10-1987 07-05-1988
Ζάχος Ιωάννης Νικόλαος 19-05-1988 21-06-1992
Ρίζος Ηλίας Νικόλαος 22-06-1992 26-05-1995
Δάβαλος Δημήτριος Κωνσταντίνος 27-05-1995 Μάιος 1996

Σκοποί του Συλλόγου ήταν η μέριμνα για την πνευματική και υλική εξύψωση των μελών του, η μέριμνα για την προαγωγή των ζητημάτων που αφορούν το Περιβόλι και η κατασκευή διαφόρων έργων κοινής ωφελείας (πλατειών, σχολείων, εκκλησιών, οδών, γεφυρών, μέσων συγκοινωνιών, δενδροφυτειών κλπ.). Επίσης η περίθαλψη και ενίσχυση οικογενειών ή ατόμων του χωριού ή των ιδίων μελών του Συλλόγου, καθώς και η συλλογή κάθε υλικού που αφορά την ιστορία, την λαογραφία κλπ. του Περιβολίου και της ευρύτερης περιοχής, η δημιουργία βιβλιοθήκης και πνευματικής λέσχης και κάθε συναφής δραστηριότητα είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους της επαρχίας Δομοκού ή και ολοκλήρου του Νομού Φθιώτιδος.

Η δράση του Συλλόγου ήταν σημαντική, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια. Σχεδόν κάθε χρόνο γινόταν ο ετήσιος χορός με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή (ακόμα και 600 άτομα). Αρκετές χρονιές έγινε η «Γιορτή Αγάπης» τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στο Περιβόλι. Η οικονομική ευρωστία, βασισμένη στου ετήσιους χορούς, επέτρεψε στο Σύλλογο να εξυπηρετήσει και τους άλλους σκοπούς. Έτσι, μπόρεσε να συνδράμει το έργο της Κοινότητας, της εκκλησίας, της ποδοσφαιρικής ομάδας, του χορευτικού και να βοηθήσει οικονομικά διάφορες οικογένειες. Επίσης, εξέδωσε ατζέντα με τα ονόματα όλων των χωριανών. Πάρθηκε απόφαση για την έκδοση τρίμηνης εφημερίδας, η οποία δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε.

Η λειτουργία του Συλλόγου ανεστάλη με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στις 12-5-1996. Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή ήταν ότι ατόνησε το ενδιαφέρον των μελών, μειώθηκε πολύ η συμμετοχή στις εκδηλώσεις, δεν πληρώνονταν οι συνδρομές με τελικό αποτέλεσμα τα οικονομικά να είναι πολύ πενιχρά και να μην επαρκούν για την πληρωμή ούτε των βασικών δαπανών.

 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων