Χρονιά 2019

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κκ.Συμεών (16-11-2019)

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, ανήμερα της εορτής του Αποστόλου Ματθαίου, πραγματοποιήθηκε στη Λαμία με κάθε επισημότητα, λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κκ.Συμεών. Ο κκ.Συμεών εκλέχθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2019 στη θέση εκλιπόντος μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Νικολάου, που απεβίωσε στις 27 Ιουλίου 2019. Το νέο Μητροπολίτη υποδέχθηκε και προσφώνησε στην πλατεία Πάρκου ο Δήμαρχος Λαμιέων κ.Ευθύμιος Καραίσκος. Στη συνέχεια η πομπή κατευθύνθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου έγινε η ενθρόνιση και η εκφώνηση του επιβατηρίου ή ενθρονιστηρίου λόγου του νέου Μητροπολίτη.

Παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ.Ιερώνυμος, ο τοποτηρητής μέχρι τώρα Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κκ.Ιγνάτιος, αρκετοί Αρχιερείς, ο Υπουργός Οικονομικών κ.Χ.Σταϊκούρας, η Υπουργός Παιδείας κ.Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ.Στέλιος Πέτσας (καταγόμενος από την Ομβριακή), ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ.Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ.Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρώην Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ.Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, πολλοί επίσημοι και πλήθος λαού.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο κ.Συμεών μετέβη στην Ιερά Μονή Δαμάστας και τέλεσε μνημόσυνο στον τάφο του προκατόχου του κυρού Νικολάου. Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 τέλεσε την πρώτη πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας.

Διαβάστε το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη εδώ.

              

 

Η απελευθέρωση της Λαμίας (και του Περιβολίου) από τους Γερμανούς 18-10-1944

Στις 18 Οκτωβρίου κάθε χρόνο η Λαμία γιορτάζει μεγαλοπρεπώς δύο γεγονότα: Τον πολιούχο της Αγιο Λουκά και την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Ύστερα από 3,5 χρόνια στυγνής κατοχής από τους Γερμανούς, οπότε “όλα τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά” ήρθε η ώρα η Φθιώτιδα να αναπνεύσει τον καθαρό αέρα της λευτεριάς. Είχε προηγηθεί η απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944. Την ίδια ημέρα απελευθερώθηκε φυσικά και το Περιβόλι και ολόκληρη η επαρχία Δομοκού.

Οι Γερμανοί πριν εγκαταλείψουν τη Λαμία είχαν φροντίσει να παγιδεύσουν το στρατόπεδο της πόλης με εκρηκτικά, τα οποία θα ενεργοποιούσαν φεύγοντας ώστε να προκληθούν μεγάλες ζημιές στη πόλη, υπό τύπον εκδικήσεως θα λέγαμε. Παραθέτω στη συνέχεια ένα πολύ ενδιαφέρον σχετικό κείμενο, που αλίευσα στο διαδίκτυο. Περιγράφει τον τρόπο που δύο ξένοι στρατιώτες, ένας Ιταλός και ένας Αυστριακός, αποσυνέδεσαν τα εκρηκτικά και έτσι η πόλη γλίτωσε την καταστροφή. Για να το διαβάσετε πατήστε εδώ.

Ζωντάνεψε το Περιβόλι τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος θεωρείται ο κατ’ εξοχήν μήνας των διακοπών. Οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις προσπαθούν να ξεκλέψουν λίγες μέρες για να πάνε στη θάλασσα ή στο βουνό ώστε να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν και να γεμίσουν τις μπαταρίες, όπως λέμε, για τον επόμενο χειμώνα. Πολλοί, ιδιαίτερα τα παιδιά, προτιμούν το πατρικό τους χωριό.

Όπως όλα τα χωριά, έτσι και το Περιβόλι το μήνα Αύγουστο σφύζει από ζωή. Η πλατεία, τα καφενεία και οι ψησταριές γεμίζουν από κόσμο. Απολαμβάνοντας το σουβλάκι και την μπύρα οι άνθρωποι χαίρονται την αναστροφή τους και θυμούνται γεγονότα που έζησαν στο αγαπημένο τους χωριό. Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι να ακούς τις παιδικές φωνές, οι οποίες είναι πολύ λιγοστές τον άλλο καιρό.

Η όλη κατάσταση θυμίζει άλλες εποχές πριν σαράντα και πενήντα χρόνια, όταν άρχισε η εσωτερική μετανάστευση. Τότε που το χωριό ήταν γεμάτο κόσμο, μεγάλους και μικρούς. Θυμίζω ότι ο αριθμός των μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο τη δεκαετία του ’60 είχε ξεπεράσει τους 150. Παρά ταύτα το Περιβόλι εξακολουθεί να είναι ένα από μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας Δομοκού.

Ένα πράγμα όμως με γεμίζει πόνο και θλίψη, όπως και τους περισσότερους συγχωριανούς, φαντάζομαι. Ενώ άλλα μικρότερα χωριά οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις μιας, δύο ή περισσοτέρων ημερών το καλοκαίρι, οι Περιβολιώτες αυτό δεν το πετυχαίνουμε. Όλοι οι Σύλλογοι, που ιδρύθηκαν, έχουν αδρανοποιηθεί εδώ και χρόνια για διαφόρους λόγους. Ευχής έργο θα ήταν να γίνει κάτι στο μέλλον.

 

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος (27-07-2019)

Με θλίψη πληροφορήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιουλίου 2019 ολόκληρος ο πιστός λαός της Φθιώτιδας ότι ο Μητροπολίτης του, ο Φθιώτιδος Νικόλαος, δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Εγκατέλειψε τα επίγεια από καρδιακή ανακοπή και μετέβη στα επουράνια. Μετακόμισε στη θριαμβεύουσα Εκκλησία το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιουλίου 2019. Και ήταν μόνον 71 ετών. Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ανήγγειλε την εκδημία του με την ακόλουθη λιτή ανακοίνωση:

“Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος μετά θλίψεως και οδύνης αναγγέλλει εις το πιστό πλήρωμά της,  την προς Κύριον Εκδημίαν του Μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Νικόλαου.  Η Εξόδιος Ακολουθία του αειμνήστου Μητροπολίτου μας θα τελεσθεί την Τρίτη 30 Ιουλίου στις 11:00 το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας και η ταφή του σκηνώματός του θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας.”

Ο μακαριστός Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος Πρωτοπαπάς, εγεννήθη το 1948 εις Πλατειά Τήνου. Εσπούδασεν εις την Ριζάρειον Εκκλη­σια­στι­κην Σχολήν και εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάκονος εχειροτονήθη το 1973 και Πρεσβύτερος το 1975. Διε­τέλεσε Αρχιδιάκονος και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μη­τροπόλεως Χαλκίδος (1973 – 1975). Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Τη­νου (1975 – 1978) και Ιεροκήρυξ του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος της Ευαγ­γελιστρίας Τήνου (1975 – 1984), Διευθυντής Υπηρεσιών και του θεο­λο­γι­κού Οικοτροφείου της Α­­πο­στολικής Διακονίας (1984 – 1996), Γενικός Διευ­θυ­ντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας (1990 – 1996) και Ιεροκήρυξ του Ιερού Ναού Αγίου Ελευ­θε­ρίου Άρεως. Συνέγραψε πολλές μελέτες θεομη­το­ρι­κού, ιστορικού και λογοτε­χνι­κού περιεχομένου και δημοσίευσε πολλά άρθρα σε εφημερίδες και πε­ριο­δικά. Μητροπολίτης Φθιώτιδος εξελέγη από την Ιεραρχία την 1ην Οκτω­βρίου, χειροτονήθηκε την 6ην Οκτωβρίου στον Ιερόν Ναόν Αγίου Ελευθερίου Α­­ρεως και ενθρονίσθηκε στη Λαμίαν την 17ην Νοεμβρίου 1996.

Πριν από 14 μήνες, συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου 2018, εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, έκανε τη μεγάλη τιμή και βρέθηκε στο Περιβόλι, όπου λειτούργησε, μίλησε και τίμησε με το οφφίκιο του οικονόμου τον εφημέριο του χωριού π.Κωνσταντίνο Χριστόπουλο.

Ο Θεός να τον αναπαύσει και εμείς ας έχουμε την ευχή του. Αιωνία του η μνήμη!

Πανηγύρι Προφήτη Ηλία (20-07-2019)

Το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 ήταν η γιορτή του Προφήτη Ηλία. Οι Περιβολιώτες γιόρτασαν τη γιορτή του στο εξωκκλήσι που έχει κτισθεί με δαπάνες του Γρηγόρη Τσιούμα στο λόφο “Κοτρώνι”. Τις προηγούμενες ημέρες είχε καθαρισθεί και ευπρεπισθεί ο χώρος. Ανήμερα τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία προσήλθαν αρκετοί πιστοί με πρώτους τους εορταζόμενους.

    

Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Β.Παπακώστα

 

Το πανηγύρι της Αγίας Τριάδος (17-6-2019)

Γιορτάστηκε και φέτος με λαμπρότητα η μεγάλη Δεσποτική γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Αρκετοί άνθρωποι πήραν το δρόμο για το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδος για να τιμήσουν το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, δηλαδή το Αγιο Πνεύμα, και να ψάλουν το “Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών…”, να ανάψουν το κερί τους και το καντήλι στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων. Βέβαια, η προσέλευση δεν ήταν η συνηθισμένη από άλλα χρόνια, πιθανόν λόγω των συνεχών εκλογικών υποχρεώσεων ή και του άστατου καιρού (στον εσπερινό την προηγούμενη ημέρα είχε καταιγίδα με χαλαζόπτωση). Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε να τιμηθεί όπως αρμόζει η Αγία Τριάδα. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο π.Κωνσταντίνος Χριστόπουλος και ο π.Αντώνιος Παπάρας από την Παναγιά. Στο αναλόγιο έψαλλαν  πανηγυρικά οι τακτικοί ψάλτες του χωριού Ελευθέριος Δεληγιάννης και Δημήτριος Τσιούμας, οι συγχωριανοί Ηλίας Αγγελόπουλος και Κωνσταντίνος Ρίζος, καθώς και ο Γεώργιος Τσιαμασιώτης από την Παναγιά και ο Κώστας από τη Μακρυρράχη. Αξίζει να αναφερθεί ότι το προηγούμενο βράδυ στην πλατεία το κατάστημα του Παναγιώτη Κίτσιου (γαμπρού του Κώστα Δεληγιάννη) έφερε δημοτική ορχήστρα, αλλά ο κόσμος, που προσήλθε δεν ήταν ικανοποιητικός λόγω του καιρού.

   

Γάμος στο Περιβόλι (08-06-2019)

Η τέλεση του μυστηρίου του γάμου στα περισσότερα χωριά της περιοχής μας αποτελεί ένα σπάνιο γεγονός. Συνηθισμένα είναι οι κηδείες και τα μνημόσυνα. Επομένως η τέλεση ενός γάμου αποτελεί γεγονός. Αυτό συνέβη και με τον γάμο της Πόπης Β.Ζαγαζίκη και του Χρήστου Αλ.Μπαρτσιώκα, που τελέστηκε το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 συον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Κουμπάρες ήταν οι αδελφές Κωνσταντίνα και Μαργαρίτα Ακρίδα, κόρες του συγχωριανού Χρήστου Κ.Ακρίδα. Ακολούθησε γλέντι στο κέντρο “Αρίων” στο 9 χιλ. Λαμίας – Καρπενησίου. Να ζήσει και να στεριώσει το νέο ζευγάρι και φυσικά με πολλούς απογόνους!

Δήμαρχος Λαμίας ο Ευθύμιος Καραίσκος

Τα τελικά αποτελέσματα στον Δήμο Λαμίας, ύστερα από την ενσωμάτωση και των 145 εκλογικών τμημάτων (ποσοστό 100%), ήταν: Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 61.992, ψήφισαν 31.614, λευκά 1.077, άκυρα 657, έγκυρα 29.880, αποχή 49%. Ελαβαν:

 1.Καραίσκος Ευθύμιος                 Ψήφοι   17.966     Ποσοστό    60,11%

2.Σταυρογιάννης Νικόλαος         Ψήφοι   11.914      Ποσοστό    47,58%

Συγχαρητήρια στον καινούργιο Δήμαρχο Λαμίας Ευθύμιο Καραίσκο και καλή δύναμη στο έργο του.

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος ο Φάνης Σπανός

Τα τελικά αποτελέσματα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ύστερα από την ενσωμάτωση και των 1.358 εκλογικών τμημάτων (ποσοστό 100%), ήταν: Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 534.454, ψήφισαν 243.938, λευκά 6.345, άκυρα 4.605, έγκυρα 232.988, αποχή 54,35%. Ελαβαν:

 1.Σπανός Φάνης                    Ψήφοι   122.178     Ποσοστό    52,42%

2.Γκλέτσος Απόστολος         Ψήφοι   110.810     Ποσοστό    47,58%

Συγχαρητήρια στον καινούργιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανό και καλή δύναμη στο έργο του.

Δήμαρχος Δομοκού με ανατροπή ο Χαράλαμπος Λιόλιος

Οι επαναληπτικές Δημοτικές Εκλογές επιφύλασσαν έκπληξη για τον Δήμο Δομοκού. Και τούτο, διότι ο νυν Δήμαρχος Δημήτριος Τζιαχρήστας, ο οποίος δεν εκλέχθηκε για λίγες μόνον ψήφους στον πρώτο γύρο, στον δεύτερο γύρο ήρθε δεύτερος πίσω από τον Χαράλαμπο Λιόλιο, ο οποίος εκλέγεται τελικά Δήμαρχος.

Τα τελικά αποτελέσματα μετά την ενσωμάτωση και των 40 εκλογικών τμημάτων (ποσοστό 100%) ήταν: Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 13.452, ψήφισαν 7.574, λευκά 72, άκυρα 81, έγκυρα 7.421, αποχή 43,75%. Έλαβαν:

1.Λιόλιος Χαράλαμπος          Ψήφοι   3.807     Ποσοστό    51,30%     Έδρες   12

2.Τζιαχρήστας Δημήτριος     Ψήφοι   3.614     Ποσοστό   48,70%     Έδρες   13

Είναι φανερό ότι η μεγάλη αποχή στον δεύτερο γύρο (43,75% έναντι 31,69% στον πρώτο γύρο) λειτούργησε σε βάρος του Δημήτρη Τζιαχρήστα.

Συγχαρητήρια στον καινούργιο Δήμαρχο Δομοκού Χαράλαμπο Λιόλιο και καλή δύναμη στο έργο του.

Ευρωεκλογές – Αυτοδιοικητικές Εκλογές (26 Μαΐου 2019)

Μεγάλη ημέρα η 26η Μαΐου 2019 καθώς εκατομμύρια Ευρωπαίοι προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τα 751 νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι Ελληνες ευρωβουλευτές είναι 21. Προσήλθαν και 352 Περιβολιώτες ψηφοφόροι, ντόπιοι και ετεροδημότες. Ο αριθμός αυτός θεωρείται ικανοποιητικός, διότι πολλοί ήρθαν από την Αθήνα και άλλες πόλεις για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σ’ αυτό βοήθησε και ο καλός καιρός.

Για την Επαρχία Δομοκού, τρεις συνδυασμοί διεκδίκησαν τις 27 έδρες του Δήμου Δομοκού: 1.”Δύναμη Δημιουργίας” με επικεφαλής τον νυν Δήμαρχο Δημήτριο Τζιαχρήστα, αγρότη από τις Βελεσιώτες 2.”Δημότες” με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Λιόλιο, υπάλληλο ΔΕΗ από τον Θαυμακό και 3.”Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού” με επικεφαλής τον Χρήστο Νιάνιο, καθηγητή από τον Αγιο Στέφανο. Τα τελικά αποτελέσματα μετά την ενσωμάτωση και των 40 εκλογικών τμημάτων (ποσοστό 100%) ήταν: Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 13.452, ψήφισαν 9.188, λευκά 67, άκυρα 318, έγκυρα 8.803, αποχή 31,69%. Έλαβαν:

1.Τζιαχρήστας Δημήτριος     Ψήφοι   4.399     Ποσοστό   49,97%     Έδρες   13

2.Λιόλιος Χαράλαμπος          Ψήφοι   3.835     Ποσοστό    43,56%     Έδρες   12

3.Νιάνιος Χρήστος                 Ψήφοι       569     Ποσοστό      6,46%     Έδρες    2

Περιβολιώτες υποψήφιοι ήταν: Στο ψηφοδέλτιο του Δ.Τζιαχρήστα ο Σπύρος Κ.Καραμήτρος, στο ψηφοδέλτιο του Χ.Λιόλιου ο Κωνσταντίνος Σπ.Μπαρμπαρούσης και στο ψηφοδέλτιο του Χ.Νιάνιου ο Βασίλειος Δ.Γκελπενής και ο Ανδρέας Αθ.Καμάρας.

Ειδικότερα, για το Τοπικό Συμβούλιο Περιβολίου, το οποίο θα έχει πλέον πέντε μέλη, δύο συνδυασμοί διεκδίκησαν την ψήφο των Περιβολιωτών ψηφοφόρων. Η μία, προσκείμενη στον Δ.Τζιαχρήστα, έλαβε 218 ψήφους (ποσοστό 63,74% επί των εγκύρων) και η δεύτερη, προσκείμενη στον Χ.Λιόλιο, έλαβε 124 ψήφους (ποσοστό 36,26%). Οι υποψήφιοι κατά ψηφοδέλτιο, καθώς και οι ψήφοι που πήρε ο καθένας, φαίνονται στους παρακάτω πίνακες:

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Α΄

Ζαγαζίκη Καλλιόπη του Νικολάου                          51

Θεοφανόπουλος Βασίλειος του Θεοφάνη             25

Λιάτσος Νικόλαος του Αποστόλου                          22

Παπακώστας Βασίλειος του Νικολάου                 179

Τσιαμασιώτης Κωνσταντίνος του Νικολάου         40

Τσιγαρίδα-Ρίζου Δήμητρα του Κωνσταντίνου      29

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Β΄

Γκελπενή Σταυρούλα του Νικολάου                        39

Δεληγιάννης Κωνσταντίνος του Γεωργίου             18

Κουτάκη Σωτηρία του Γεωργίου                               39

Κυριαζής Δημήτριος του Κωνσταντίνου                  40

Σκαλιστήρας Αθανάσιος του Σπύρου                       42

Τσιάκα Σπυριδούλα του Γεωργίου                            50

Εκλέγονται από τον Συνδυασμό Α΄ οι Παπακώστας Βασίλειος, Ζαγαζίκη Καλλιόπη και Τσιαμασιώτης Κωνσταντίνος και από τον Συνδυασμό Β΄ οι Τσιάκα Σπυριδούλα και Σκαλιστήρας Αθανάσιος. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός ψήφων που κατέγραψε ο μέχρι Πρόεδρος Β.Παπακώστας. Αυτό δείχνει ότι οι συγχωριανοί εκτίμησαν την μέχρι τώρα πορεία του. Η θητεία όλων των Συμβουλίων αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Συγχαίρουμε όσους εκλέχθηκαν και τους ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο τους ώστε να εργασθούν συναινετικά και συνεργατικά για το καλό του χωριού μας.

 

Μεγάλη Εβδομάδα στο Περιβόλι

Με κατάνυξη έζησαν όσοι βρέθηκαν στο Περιβόλι τα Πάθη και την Ταφή του Χριστού. Πολλοί συγχωριανοί, όπως κάθε χρόνο, κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τη Μεγάλη Πέμπτη για τα Δώδεκα Ευαγγέλια και τη Σταύρωση του Σωτήρος Χριστού. Το τροπάριο “Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…” αποτέλεσε την κορωνίδα όλων των ψαλμωδιών της ημέρας. Τη Μεγάλη Παρασκευή προσκύνησαν τον Επιτάφιο και ακολούθησαν την περιφορά.

    

Το θείο πάθος

Ο Νυμφίος

Μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς να το καταλάβουμε. Αλήθεια, πότε γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα, πότε έφτασαν οι Απόκριες, πότε πέρασε η Μεγάλη Σαρακοστή, ούτε που το καταλάβαμε. Και να, ξεπρόβαλε η Μεγάλη Εβδομάδα. Μεγάλη δεν λέγεται, επειδή έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Όχι, η διάρκεια είναι ακριβώς η ίδια. Μεγάλη λέγεται, διότι τα γεγονότα που λαβαίνουν χώρα κατ’ αυτήν είναι πολύ σημαντικά, κορυφαία. Πράγματι, τα πάθη του Θεανθρώπου, με αποκορύφωση τη σταύρωση, και η επερχόμενη εκ νεκρών Ανάστασή του είναι κοσμοϊστορικά γεγονότα, που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς! Τη μεταστροφή του λαού μέσα σε λίγες ημέρες από το “Ωσαννά ο ερχόμενος” στο “Σταύρωσον αυτόν”!  Τη φιλαργυρία του Ιούδα, ο οποίος για τριάντα αργύρια πρόδωσε το δάσκαλό του! Την αποφυγή ανάληψης ευθύνης από τον Πόντιο Πιλάτο, ο οποίος, αν και ήταν πεπεισμένος ότι ο Ιησούς ήταν αθώος “ένιψε τας χείρας του”! Την άρνηση του κορυφαίου μαθητή Πέτρου, ο οποίος όμως μετανόησε και “έκλαυσε πικρώς”! Την ανεξικακία και συγχωρητικότητα του Υιού του Θεού, ο οποίος συγχώρησε τους σταυρωτές του λέγοντας “Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι”!

Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε σε βάθος και όχι επιφανειακά όλα αυτά τα γεγονότα, που παρουσιάζει μπροστά μας η Εκκλησία αυτές τις ημέρες. Ιδιαίτερα να αντιληφθούμε την ξεχωριστή σημασία της Ανάστασης για την οποία έχει λεχθεί: “ει Χριστός ουκ εγήγερται άρα ματαία η πίστις ημών”, δηλαδή “αν ο Χριστός δεν έχει αναστηθεί είναι μάταιη η πίστη μας”! Ταυτόχρονα, να βρούμε την ευκαιρία να ανταμώσουμε ή να επικοινωνήσουμε με αγαπημένα πρόσωπα, συγγενικά και φιλικά. Να ανοίξουμε τις καρδιές μας. Να επιτρέψουμε να εκδηλωθούν όλα τα φιλάνθρωπα αισθήματά μας. Μέσα στην κρίση, η αγάπη είναι η λύση!

Εύχομαι σε όλους από καρδιάς Καλή Μεγάλη Εβδομάδα! Καλή Ανάσταση! Καλό Πάσχα!

Παρουσιάστηκαν βιβλία για το Περιβόλι στη Λαμία (08-04-2019)

Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων διοργανώνει στη Λαμία την 5η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου από 7 – 14 Απριλίου 2019. Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 παρουσιάστηκαν και τα  δύο βιβλία του Κωνσταντίνου Δ.Ρίζου «ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ (ΔΕΡΕΛΙ) ΔΟΜΟΚΟΥ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΟΝ, ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ» και «ΠΕΡΙΒΟΛΙ (ΔΕΡΕΛΙ) ΔΟΜΟΚΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ». Η παρουσίαση έγινε στην Αίθουσα «ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ», Αινιάνων 6, από τον Δημήτριο Γ.Μπράνη, Σχολικό Σύμβουλο, νομικό, πολιτικό επιστήμονα και αρθρογράφο και από τον Ανδρέα Γ.Κουστούκη, ηλεκτρολόγο, ηλεκτρονικό, αντιπρόεδρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης. Παραβρέθηκαν αρκετοί συγχωριανοί και φίλοι του συγγραφέα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Ελένη Μακρή-Θεοδώρου, πρώην βουλευτής καταγόμενη από τον Αγιο Στέφανο Δομοκού και ο Δημήτριος Νάτσιος, πρώην Προϊστάμενος ΓΑΚ-Αρχεία Ν.Φθιώτιδος.

        

Παρουσίαση βιβλίων για το Περιβόλι στη Λαμία

Στα πλαίσια της 5ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου, που οργανώνεται από τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων, θα παρουσιαστούν και τα δύο βιβλία του Κωνσταντίνου Δ.Ρίζου «ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ (ΔΕΡΕΛΙ) ΔΟΜΟΚΟΥ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΟΝ, ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ» και «ΠΕΡΙΒΟΛΙ (ΔΕΡΕΛΙ) ΔΟΜΟΚΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ». Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 και ώρα 7 μ.μ., στην Αίθουσα «ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ», Αινιάνων 6, από τον Δημήτριο Γ.Μπράνη, Σχολικό Σύμβουλο, νομικό, πολιτικό επιστήμονα και αρθρογράφο και από τον Ανδρέα Γ.Κουστούκη, ηλεκτρολόγο, ηλεκτρονικό, αντιπρόεδρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης.

Ο εορτασμός της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821

Γιορτάστηκε και στο Περιβόλι με την αρμόζουσα λαμπρότητα και επισημότητα η επέτειος της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 για να τιμηθούν όλοι οι ανώνυμοι και επώνυμοι ήρωες, που έδωσαν ό,τι διέθεταν για να αποτινάξουν τον πολύχρονο και δυσβάσταχτο τούρκικο ζυγό. Αποτέλεσμα των αγώνων τους ήταν η ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους και η δυνατότητα να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της λευτεριάς. Μπροστά από την αναθηματική πλάκα, όπου αναγράφονται τα ονόματα όσων κατοίκων έχασαν τη ζωή τους από πολεμική αιτία, στην πλατεία του χωριού ο εφημέριος π.Κωνσταντίνος Χριστόπουλος ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση για τις ψυχές των αγωνιστών ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος Βασίλειος Παπακώστας και ο Ηλίας Νιάφας.

    

Κούλουμα στο Περιβόλι

Η Καθαρή Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, η οποία καταλήγει στη Μεγάλη Εβδομάδα με τα Αγια Πάθη και τη λαμπροφόρο Ανάσταση του Χριστού. Ορισμένοι λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι “καθαρά” σημαίνει πως πρέπει να… καθαρίσουμε το ψυγείο από όλα τα αρτύσιμα φαγητά και έτσι να ξεκινήσει η νηστεία από την επόμενη ημέρα. Οι περισσότεροι τιμούν την ημέρα αυτή με τα παραδοσιακά “κούλουμα”, τα οποία είναι συνδυασμένα με την αργία της ημέρας, την έξοδο στο ύπαιθρο, την κατανάλωση σαρακοστιανών φαγητών και το πέταγμα του χαρταετού.

Στο Περιβόλι τα κούλουμα γιορτάστηκαν, όπως κάθε χρόνο, με νόστιμη φασολάδα, που έβρασαν στην πλατεία, χαλβά, ελιές, λαγάνα από τον φούρνο του χωριού και κρασί. Ο καιρός, καθαρά ανοιξιάτικος, ήταν σύμμαχος σε κάθε δραστηριότητα. Εδώ και κάμποσα χρόνια πάει να γίνει παράδοση το κάψιμο από τους νέους παλιών ελαστικών αυτοκινήτων πάνω στο λόφο, στη θέση “αλωνάκι”.

Εύχομαι σε όλους καλή σαρακοστή με υγεία και με το καλό να φτάσουμε και να γιορτάσουμε το Πάσχα!

 Ο Κώστας Δεληγιάννης και ο Στέλιος Υφαντής σε ρόλο… μαγείρων

Επέτειος της ιστοσελίδας μας (04-03-2019)

Σήμερα 4 Μαρτίου 2019 συμπληρώνεται ένα έτος από την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας μας. Ο μετρητής καταγράφει 4.153 επισκέψεις. Θεωρώ ότι το νούμερο αυτό είναι πολύ μεγάλο και πέρα από τις προσδοκίες μας. Και τούτο, διότι η ιστοσελίδα αφορά ένα χωριό και κατά συνέπεια απευθύνεται σε περιορισμένο σύνολο ενδιαφερομένων ατόμων. Η μεγάλη επισκεψιμότητα δείχνει ότι την ξεφυλλίζουν πέρα από τους Περιβολιώτες και πολλοί φίλοι του Περιβολίου, ακόμα και άσχετοι που έχουν γενικότερο ενδιαφέρον. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η περίπτωση ενός ανθρώπου, τελείως άγνωστου σε μένα, ο οποίος μέσω της ιστοσελίδας βρήκε έναν Περιβολιώτη, γνωστό του από τα παλιά  και ζήτησε βοήθεια για να επικοινωνήσει μαζί του, πράγμα που έγινε.

Στην ιστοσελίδα δημοσιεύω κάθε τι που σχετίζεται με το Περιβόλι, το οποίο υποπίπτει στην αντίληψή μου, όπως ειδήσεις γενικές και κοινωνικού περιεχομένου (θάνατοι, μνημόσυνα κλπ.). Υπάρχει ένας τρόπος η ιστοσελίδα να γίνει πιο δυναμική και πιο ελκυστική. Αυτός είναι να με πληροφορείτε με e-mail για θέματα και γεγονότα που έχουν σχέση με το Περιβόλι. Περιμένω από όλους και άλλες πληροφορίες (γάμους, γεννήσεις, βαφτίσεις, επιτυχίες στα Πανεπιστήμια κλπ.). Ευχαρίστως θα τις δημοσιεύσω.

Σας ευχαριστώ που αγκαλιάσατε την ιστοσελίδα του Περιβολίου Δομοκού. Εκφράζω την ευαρέσκειά μου και την ευγνωμοσύνη μου. Πληροφορείστε και άλλους φίλους και γνωστούς σας για την ύπαρξή της.

Επίσημα στην κυκλοφορία το τμήμα  Λιανοκλάδι-Δομοκός της σιδηροδρομικής γραμμής (29-01-2019)

Σήμερα Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 παραδόθηκε επίσημα σε χρήση και το τελευταίο τμήμα της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Τιθορέα – Δομοκός. Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο, ο οποίος, 150 χρόνια μετά την ίδρυση του ΟΣΕ μπαίνει ξανά με δυναμικό τρόπο στο δρόμο της ανάπτυξης. Επί τέλους ολοκληρώθηκε το τμήμα Τιθορέα – Δομοκός, το οποίο καθυστέρησε εξαιτίας κατασκευαστικών δυσκολιών και άλλων προβλημάτων.  Μέσα στον επόμενο μήνα το σύνολο της Γραμμής θα είναι και ηλεκτροκινούμενο. Έτσι, τα δρομολόγια θα είναι πολύ πιο σύντομα και χωρίς μετεπιβιβάσεις. Προβλέπεται ότι το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3 ώρες και 20 λεπτά.

Με αφορμή την ενεργοποίηση της γραμμής πραγματοποιήθηκε σήμερα ειδικό δρομολόγιο επιθεώρησης της, στη διαδρομή από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου έως το Σιδηροδρομικό Σταθμό Δομοκού. Στο δρομολόγιο παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Θάνος Βούρδας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες δοκιμαστικές φορτίσεις στην σιδηροδρομική γέφυρα ΣΓ26 στην Εκκάρα. Δύο συρμοί με βαγόνια-πλατφόρμες που είχαν φορτωθεί με βαρύ φορτίο σιδηροτροχιών, συνολικού βάρους 800 τόνων οδηγήθηκαν στα τρία ανοίγματα της γέφυρας και πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις στατικής συμπεριφοράς της γέφυρας. Οι δοκιμές, που διήρκεσαν πάνω από 5 ώρες, ήταν απολύτως επιτυχημένες, και έτσι, η ωραιότερη σιδηροδρομική γέφυρα της χώρας θεωρείται έτοιμη να τεθεί σε κυκλοφορία. Η γέφυρα της Εκκάρας υπήρξε ένα σύνθετο και δύσκολο έργο στην κατασκευή του, γι’ αυτό και καθυστέρησε. Αποτελεί όμως ένα επίτευγμα της μηχανικής.

Η Γέφυρα της Εκκάρας

Ξεκίνησαν και επίσημα οι εργασίες στο νότιο τμήμα του Ε-65 (22-01-2019)

Την επίσημη έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, στο νότιο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε-65, κήρυξε στις 22 Ιανουαρίου 2019 ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος επισκέφθηκε τη δίδυμη σήραγγα στο 28ο χιλιόμετρο.

Το συγκεκριμένο τμήμα είναι μήκους 32,27 χιλιομέτρων και αποτελείται από δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση συν τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Περιλαμβάνει πέντε κόμβους, έναν Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), μία σήραγγα 2.983 μέτρων και οκτώ γέφυρες.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής, η οποία θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2021, θα απασχοληθούν συνολικά 1.100 εργαζόμενοι.
Τα νότιο τμήμα θα ενωθεί με το κεντρικό τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα μήκους 79 χιλιομέτρων, το οποίο έχει δοθεί στην κυκλοφορία από το Δεκέμβριο του 2017. Αυτό σημαίνει ότι, ύστερα από 3 χρόνια, αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό, το ταξίδι για την Αθήνα θα γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση και σε χρόνο αισθητά μικρότερο.

 

 

 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων