Χρονιά 2018

Η “ΣΟΦΙΑ” χτύπησε και το Περιβόλι

Το κύμα κακοκαιρίας με τον κωδικό “Σοφία” σάρωσε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, φυσικά και το χωριό μας το Περιβόλι. Μπορεί τα Χριστούγεννα να μην ήταν χιονισμένα, όπως τα θέλει το γνωστό τραγούδι “Χιόνια στο καμπαναριό”. Αλλά τα Φώτα τα γιορτάσαμε κατάλευκα και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ο χιονιάς ήταν ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στο Περιβόλι, αφού το πάχος του χιονιού έφτασε το μισό μέτρο. Χειρότερες και από το χιόνι ήταν οι πολικές θερμοκρασίες, καθώς για κάμποσες ημέρες υπήρξε ολικός παγετός (η μέγιστη θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 0 βαθμούς Κελσίου). Ευτυχώς, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν σημειωθεί διακοπές της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης. Επίσης οι δρόμοι διατηρήθηκαν ανοιχτοί. Πάντως, και παρά τις δυσκολίες που προκλήθηκαν, το θέαμα με το ολόλευκο πέπλο να σκεπάζει τα πάντα ήταν εξαιρετικό, όπως μαρτυρούν και οι ακόλουθες φωτογραφίες.

               

Εορτές Δωδεκαημέρου 2018

Δύο μόλις ημέρες μας χωρίζουν από την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. Μας το θυμίζει η διακόσμηση στις πόλεις και στα χωριά μας, αλλά και στα σπίτια μας. Τα σχολεία έκλεισαν για τις διακοπές. Κάποιες οικογένειες – υποθέτω λίγες και λόγω του χειμώνα και λόγω της κρίσης – από τις πόλεις θα πάρουν τον δρόμο για το Περιβόλι να περάσουν εκεί τις γιορτές. Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία γυρίζουμε αρκετά χρόνια πίσω τη σκέψη μας και θυμόμαστε με νοσταλγία πώς γιορτάζαμε στο χωριό μας, όταν ήμαστε παιδιά,  τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.  Τότε που τρέχαμε μέσα στα χιόνια από γειτονιά σε γειτονιά να πούμε τα κάλαντα με αμοιβή λίγα ξερά σύκα, λίγο καλαμπόκι και στην καλύτερη περίπτωση λίγες δεκαρούλες ή κάνα πενηνταράκι. Τότε που σφάζαμε τα γουρούνια και περιμέναμε ανυπόμονα τη φούσκα να την κάνουμε μπάλα να παίξουμε. Τότε που κάθε Πρωτοχρονιά καθόμαστε μπροστά στο τζάκι ή στη σόμπα να πούμε “τη σπούρνη”. Τότε που τα Φώτα οι άνδρες με κουδούνια στα χέρια γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν “κομμάτι από λουκάνικο, κομμάτι από μπουμπάρι…” με αμοιβή κάνα λουκάνικο. Τώρα; Τώρα όλα αυτά δυστυχώς πάνε να ξεχαστούν.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Περιβολιώτες και τους φίλους των Περιβολιωτών καλές γιορτές με υγεία, αγάπη, προκοπή και αισιοδοξία!

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 επεκτείνεται σύντομα μέχρι την Λαμία

Ένα καλό νέο που το περιμέναμε σχεδόν δύο χρόνια όπως φαίνεται γίνεται πραγματικότητα. Η Κομισιόν ενέκρινε την χρηματοδότηση του νότιου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, χρηματοδότηση ύψους 306 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι τα έργα κατασκευής θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εκτός και αν προκύψει κάποιο άλλο εμπόδιο.

Το τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα είναι μήκους 32,27 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει πέντε κόμβους, έναν Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), μία σήραγγα 2.983 μέτρων και οκτώ γέφυρες. Θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε περίπου τρία έτη. Με την ολοκλήρωσή του θα έχει διέξοδο στην ΠΑΘΕ, γεγονός που σημαίνει για το χωριό μας, αλλά και για την δυτική Θεσσαλία, η Αθήνα θα έρθει πιο κοντά. Ελπίζουμε ότι η κατασκευή θα αρχίσει και θα τελειώσει σύντομα για το καλό όλων μας.

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται εδώ και μήνες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την χρηματοδότηση του βόρειου τμήματος του Ε65 από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό. Τα δύο αυτά τμήματα θα ενωθούν με το κεντρικό τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα μήκους 79 χιλιομέτρων, το οποίο έχει δοθεί στην κυκλοφορία από τα τέλη του 2017.
Στην πλήρη ανάπτυξη του ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65) θα εκτείνεται σε μήκος 175 χιλιομέτρων.

Ο Δημήτρης Κούτρας, “ο ιδεολόγος των εργοταξίων”, άλλαξε ομάδα

Ο Δημήτρης Αθαν.Κούτρας, ο επιφανής αυτός Περιβολιώτης, έχει συνδέσει το όνομά του με πολλά από τα μεγαλύτερα έργα της Ελλάδας, όπως την Αττική Οδό, το ΟΑΚΑ, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, την Εγνατία Οδό, το Μετρό Αθηνών,τα οποία άλλαξαν την όψη της χώρας. Το προσωνύμιο “ιδεολόγος των εργοταξίων”, που του έχουν δώσει κάποιοι, οφείλεται στο γεγονός ότι του αρέσει να βρίσκεται περισσότερο στα εργοτάξια παρά στο γραφείο.

Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, αφού ξεκίνησε να δουλεύει σε ηλικία 12 ετών πηγαίνοντας σε νυκτερινό Γυμνάσιο. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μεταλλειολόγος. Άρχισε τη μακρά πορεία του στις κατασκευές το 1971 από την ΕΔΟΚ ΕΤΕΡ. Το 1978 ξεκίνησε να εργάζεται στην Άκτωρ, όπου διετέλεσε Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής από το 1996.

Οι δρόμοι του Δημήτρη Κούτρα χώρισαν από εκείνους του Ελλάκτωρα το καλοκαίρι που πέρασε. Κατά την Γενική Συνέλευση του Ελλάκτωρα στα τέλη Ιουλίου 2018 το δίδυμο Δημήτρη και Αναστάση Καλλιτσάντση έλαβε την πλειοψηφία και ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρίας.

Ο Δημήτρης Κούτρας εγκατέλειψε την εταιρία που υπηρέτησε πιστά από διάφορα πόστα για δεκαετίες. Αλλά δεν έμεινε για πολύ χρόνο άνεργος. Ο Όμιλος Κόκκαλη καραδοκούσε και έδρασε άμεσα. Οι διαπραγματεύσεις είχαν αίσιο τέλος. Έτσι ο Δημήτρης Κούτρας στα 74 του χρόνια κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα στην εταιρία Intrakat με εφόδια τη γνώση, την εμπειρία, τις γνωριμίες και τη θέληση. Είναι βέβαιο ότι μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμη στον κλάδο των κατασκευών.

Ανεπάντεχος θάνατος συζύγου Περιβολιώτισσας (15-08-2018)

Συγκλόνισε ολόκληρη την Φθιώτιδα ο απροσδόκητος θάνατος του Ηλία Ταξιάρχη Τσατσαράγκου, συζύγου της συγχωριανής μας Αγορής (Ρούλας) Βάιου Μιχαλόπουλου ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο στο πανηγύρι του χωριού Φραντζή Λαμίας. Το τραγικό είναι ότι πήγε με τη γυναίκα του να διασκεδάσει ανήμερα της Παναγίας στο πανηγύρι, όπου τραγουδούσε ο γιος του, γνωστός τραγουδιστής δημοτικών τραγουδιών Τάκης Τσατσαράγκος. Πάνω που είπαν να σηκωθούν να χορέψουν τον πρόδωσε η καρδιά του. Αμέσως έτρεξαν κοντά του εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, που διασκέδαζαν εκεί. Δυστυχώς όμως δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στη ζωή, ούτε και οι γιατροί του νοσοκομείου, όπου μεταφέρθηκε. Το γεγονός μας γύρισε πίσω τέσσερα ακριβώς χρόνια, όταν το Δεκαπενταύγουστο του 2014 έχασε τη ζωή του με τον ίδιο τρόπο ο Γιώργος Ανδρ.Κουστούκης. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια και την συμπάθειά μας στους οικείους του. Καλή δύναμη Αγορή!

Το πανηγύρι της Αγίας Τριάδος (28-05-2018)

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος πανηγύρισε με λαμπρότητα το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδος στο κοιμητήριο του Περιβολίου. Το πανηγύρι ξεκίνησε την παραμονή με τον Εσπερινό της γονυκλισιάς και αρτοκλασία. Συνεχίστηκε το βράδυ  στο μαγαζί του Παναγιώτη Κίτσου και της Κατερίνας Κ.Δεληγιάννη. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι πανηγύρι με μουσική κομπανία γίνεται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες το εγχείρημα του καινούργιου καταστηματάρχη πήγε πολύ καλά, αφού συγκέντρωσε πολύ κόσμο από το Περιβόλι και τα γύρω χωριά που γλέντησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Ευχής έργο θα ήταν να αναβιώσουν, οπωσδήποτε σε μικρότερη κλίμακα, εκείνα τα παλιά πανηγύρια με αρκετές κομπανίες και πολύ κόσμο ώστε έκλεινε τελείως ο κεντρικός δρόμος.

Ανήμερα έγινε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με λειτουργούς τον π.Αντώνιο, εφημέριο Παναγιάς και τον οικείο εφημέριο π.Κωνσταντίνο. Στο αναλόγιο έψαλαν οι τακτικοί ψάλτες Λευτέρης Δεληγιάννης και Δημήτρης Τσιούμας, οι Περιβολιώτες Ηλίας Αγγελόπουλος και Κώστας Δ.Ρίζος, και ο Γιώργος Τσιαμασιώτης από την Παναγιά. Στο τέλος έγινε αρτοκλασία. Παρακολούθησαν αρκετοί κάτοικοι από το Περιβόλι και τα γύρω χωριά, καθώς επίσης και πανηγυριώτες από τη Λαμία και την Αθήνα, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν πολλά χρόνια να παρευρεθούν. Ανέκαθεν τα πανηγύρια των χωριών μας ήταν αφορμή για κοινή συνάντηση των χωριανών και επίσκεψη συγγενών που κατοικούν μακριά από το χωριό. Εξακολουθεί να είναι μεγάλο το δέσιμο και η γοητεία που ασκεί η Αγία Τριάδα στους Περιβολιώτες, παρότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Πριν από αρκετά έρχονταν έμποροι, κυρίως παιχνιδιών, και άπλωναν σε πάγκους την πραμάτεια τους. Ακόμα παλιότερα ερχόταν ο παγωτατζής με το τρίκυκλο και διέθετε κρέμα και σοκολάτα παγωτό σε καλαμάκι. Τώρα έρχεται ο χωριανός μας Δημήτρης Β.Μιχαλόπουλος και διαθέτει χαλβά Φαρσάλων και λοιπά ζαχαρώδη που κατασκευάζει ο ίδιος με την οικογένειά του.

          

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κκ.Νικόλαος λειτούργησε στο Περιβόλι (21-05-2018)

Τη Δευτέρα 21 Μαίου 2018, εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κκ.Νικόλαος επισκέφτηκε το Περιβόλι και λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Μαζί του συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π.Ανθιμος Νεραντζής, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αντίνιτσας π.Αμβρόσιος Αναστασίου, ο οικείος εφημέριος π.Κωνσταντίνος Χριστόπουλος και ο διάκονος π.Ευστάθιος Κατόπης. Έψαλαν δύο χοροί. Τον δεξιό χορό αποτελούσαν ψάλτες από τη Λαμία με επί κεφαλής τον πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Λουκά Λαμίας και καθηγητή βυζαντινής μουσικής Ανάργυρο Βλάχο. Τον αριστερό χορό αποτελούσαν οι χωριανοί ψάλτες Ηλίας Δ.Αγγελόπουλος και Κώστας Δ.Ρίζος. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη ζωή και το έργο των τιμωμένων Αγίων με λόγια απλά και μεστά.

Αμέσως μετά τίμησε τον εορτάζοντα εφημέριο π.Κωνσταντίνο με το οφφίκιο του οικονόμου. Η ενέργεια αυτή του Δεσπότη μας, τελείως απρόσμενη – δεν την γνώριζε ούτε ο τιμηθείς ιερέας – είναι άκρως τιμητική όχι μόνο για τον τιμηθέντα, αλλά και για ολόκληρο το χωριό. Μεγάλη τιμή επίσης αποτελεί και αυτό καθαυτό το γεγονός της παρουσίας του στο χωριό μας, όταν θα μπορούσε να είχε βρεθεί σε άλλες πόλεις ή κωμοπόλεις που έχουν ναούς των εορταζόντων Αγίων με ασύγκριτα μεγαλύτερο πληθυσμό, όπως η Λαμία (ναός στη Μαγνησία), ο Αγιος Κωνσταντίνος, η Μαλεσίνα κλπ.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Δομοκού Δημήτρης Τζιαχρήστας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Περιβολίου Βασίλης Παπακώστας, ο πρώην Δήμαρχος Στέλιος Σύρος και ο συνταξιούχος χωριανός εφέτης δικαστικός Ηλίας Αγγελόπουλος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος με τη συνοδεία του και τους επισήμους μετέβη σε καφενείο του χωριού. Εκεί ανάμεσα στον καφέ, τα κουλουράκια και τις ντόπιες πίτες είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει και να συζητήσει με απλότητα με τους παρευρισκομένους.

Η επίσκεψη του κκ.Νικολάου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός και μια ευλογία για το χωριό μας. Και τούτο, διότι λειτούργησε – και μάλιστα σε πανηγυρική ημέρα – και δεν έκανε απλή τυπική επίσκεψη. Και κατά το παρελθόν είχε επισκεφθεί το χωριό μας χωρίς όμως να λειτουργήσει.

                  

Παρουσίαση βιβλίου της Αγγελικής Μπομπούλα (18-05-2018)

Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στον πολιτιστικό χώρο ΕΛΕΥΣΙΣ-ΥΔΡΑΝΗ στον Κεραμεικό, παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Αγγελικής Μπομπούλα «Τα πολλά πρόσωπα της Γιόγκα»(κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΟΜΝΗΝΟΣ). Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά και το πάνελ υπέροχο. Η Τίνα Ζυμαράκη, δασκάλα και επιμορφώτρια της Γιόγκα, η κοινωνική λειτουργός Χρύσα Μαυράκη, ο ψυχολόγος Δημήτρης Παπαθανασίου και ο δημοσιογράφος Γιώργος Σταματόπουλος εξέθεσαν με τρόπο εύστοχο τις απόψεις για ένα βιβλίο-έρευνα που διευρύνει τους ορίζοντες και δίνει ουσιαστικές απαντήσεις στα πιο απίστευτα ερωτήματα της ζωής. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί Γωγώ Καποπούλου και Νίκος Φαϊτάκης.

Η Αγγελική είναι κόρη του Περιβολιώτη γιατρού Γιώργου Μπομπούλα και της δασκάλας Χρυσούλας Γκιώκα. Έχει πτυχίο κοινωνιολογίας και δημοσιογραφίας. Εχει εργασθεί ως δημοσιογράφος σε διάφορες εφημερίδες των Αθηνών, έντυπες και ηλεκτρονικές.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Αγγελική για την έκδοση του βιβλίου της, προϊόν μακρόχρονης έρευνας. Ευχόμαστε και σε άλλα.

      

Ο Σεβασμιώτατος κκ.Νικόλαος θα λειτουργήσει στο Περιβόλι

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 21 Μαίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κκ.Νικόλαος θα λειτουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Περιβολίου.

 

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 στην κυκλοφορία (22-12-2017)

Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65. Το τμήμα αυτό, μήκους 80 χιλιομέτρων, ξεκινάει από τα Τρίκαλα και καταλήγει στον Αγιο Στέφανο Δομοκού. Διέρχεται δε πολύ κοντά στο Περιβόλι. Από εκεί συνδετήριος καινούργιος δρόμος μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων οδηγεί στην παλιά εθνική οδό Λαμίας – Δομοκού ανάμεσα στα Μεταλλεία και στη χιλιομετρική θέση “24”, πρώην φάρμα Οικονόμου. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αποφεύγει τις στροφές του Δομοκού. Ετσι το ταξίδι γίνεται άνετο, ασφαλές και πιο σύντομο.

Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι είναι ένα τμήμα τυφλό, αφού δεν συνδέεται με άλλο αυτοκινητόδρομο. Λέγεται ότι σε λίγο καιρό (;) θα αρχίσουν οι εργασίες αρχικά για το τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα και στη συνέχεια Τρίκαλα – Εγνατία. Οταν ολοκληρωθεί το πρώτο κομμάτι θα συντομευτεί η απόσταση Αθήνα – Περιβόλι.  Ενα άλλο μειονέκτημα είναι η ελλιπής σήμανση στον κόμβο Αγίου Στεφάνου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπερδεύονται οι οδηγοί που δεν γνωρίζουν την περιοχή, ιδίως τη νύχτα. Η κατασκευάστρια εταιρία πρέπει να λάβει κάποια πρόσθετα μέτρα για το εν λόγω θέμα. Υπάρχουν δύο σταθμοί διοδίων, ένας κοντά στις Σοφάδες με κόστος 3 € και ένας κοντά στο χωριό Λόγγος Τρικάλων με κόστος 1,95€.

Νέα σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέα – Δομοκός

Η κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα – Δομοκός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Και στην περιοχή μας οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και θα παραδοθεί στην κυκλοφορία. Η καινούργια γραμμή θα είναι ηλεκτροδοτούμενη και τα τραίνα θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες 160 έως και 200 χιλιομέτρων ανά ώρα. Γίνεται αντιληπτό ότι οι διαδρομές θα συντομευτούν σημαντικά. Αυτό ισχύει για το τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ενδιάμεσους σταθμούς, αλλά και προς τη Δυτική Θεσσαλία. Φυσικά η συντόμευση αφορά και το Περιβόλι και τα γύρω χωριά, που θα εξυπηρετούνται πλέον από τον Σ.Σ. Αγίου Στεφάνου. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση ώστε σύντομα να απολαμβάνουμε ευχάριστα και ασφαλή ταξίδια με τα καινούργια τραίνα, όπως εξήγγειλε πρόσφατα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τη Θεσσαλονίκη.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων