Το κλίμα

Το κλίμα είναι ηπειρωτικό μεσογειακό. Ο χειμώνας είναι αρκετά κρύος, αφού οι άνεμοι που φυσάνε από τα δυτικά κατά μήκος της κοιλάδας του Δερελιώτη ποταμού είναι αρκετά ψυχροί. Τα χιόνια ήταν πολλά σε όγκο και διάρκεια. Ηταν χαρακτηριστικά ότι τα νερά που έτρεχαν από τις σκεπές πάγωναν και σχημάτιζαν κρυστάλλινα σπαθιά.

Επειδή οι χειμώνες ήταν βαρείς πολλοί βλάχοι κτηνοτρόφοι, που εγκαταστάθηκαν στο Περιβόλι, έμειναν λίγα χρόνια και όλοι (εκτός από τα αδέλφια Γιώργο και Ηλία Ζαγαζίκη) έφυγαν από το χωριό για τον λόγο αυτό. Μάλιστα, διηγούνται[1] ότι το 1940 οι Καλαμπαλικαίοι κάθισαν ένα χειμώνα στο Δερελί για να ξεχειμάσουν. Όμως, από τα πολλά χιόνια έχασαν τα πρόβατά τους όλα. Με αφορμή αυτό λέγεται η παροιμία: «εάν κάτσεις χειμώνα στο Ντιριλί (Δερελί), ούτε γάλα ούτε αρνί».

Το καλοκαίρι είναι βέβαια θερμό χωρίς όμως πολύ μεγάλη ένταση. Συνήθως δροσίζει αργά το απόγευμα. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι τα τελευταία χρόνια ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος χωρίς τα πολλά χιόνια του παρελθόντος.

[1] «Η στράτα των νομάδων Σαρακατσαναίων Αγραφιωτών και το Πολιτιστικό ίχνος της», Διδακτορική διατριβή Παναγιώτη Δ.Ντάσιου

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων