Χρονιά 2021

Προς ολοκλήρωση του φράγματος πολλαπλών σκοπών στο Μπουγάζι; (Σεπτέμβριος 2021)

Η κατασκευή φράγματος και η δημιουργία υδατοδεξαμενής στη θέση Μπουγάζι Περιβολίου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αρδευτικό έργο για την περιοχή. Η ιδέα κατασκευής του έργου είναι πολύ παλιά. Η μελέτη και η δημοπράτηση του έργου προϋπολογισμού 3.570.000,00€ ανάγεται στο μακρινό 2007. Στα 14 χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξε κάποια πρόοδος στην κατασκευή, όχι όμως ολοκλήρωση, όπως περιμένουν οι κάτοικοι του χωριού.

Τελευταία φαίνεται ότι υπάρχει μια ευχάριστη εξέλιξη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΌΜΟΣ με τίτλο “Με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) αρδευτικά έργα ενός δις ευρώ”. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών, τεχνητών λιμνών και άλλων επενδύσεων που σχετίζονται με τη γεωργία. Ανάμεσα στα 18 projects περιλαμβάνεται και το “Φράγμα και αρδευτικό δίκτυο Μπουγάζι Δομοκού”. Βέβαια τα έργα σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στο διάστημα από Οκτώβριο 2023 έως τον Δεκέμβριο 2025. Ας τελειώσει έστω και μετά από 3-4 χρόνια το έργο, αρκεί να τελειώσει.

  

Πένθιμο το πανηγύρι της Αγίας Τριάδος εφέτος (21-06-2021)

Το φετινό πανηγύρι της Αγίας Τριάδος ήταν εντελώς διαφορετικό. Δεν ήταν καν πανηγύρι. Ήταν μια ημέρα γεμάτη πόνο και θλίψη. Ακόμα και η άλλοτε πανηγυρική Θεία Λειτουργία ήταν σύντομη και λιτή. Αφορμή δύο θάνατοι που σημάδεψαν τις δύο μεγάλες γιορτές, της Πεντηκοστής και της Αγίας Τριάδος. Του 84χρονου Κωνσταντίνου Καμάρα και του 47χρονου Δημητρίου Κ.Λιάκου. Ιδιαίτερα συγκλόνισε ο απρόσμενος θάνατος από καρδιακή προσβολή του Δημήτρη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πολύ νέος. Την Κυριακή της Πεντηκοστής ο Δημήτρης ξεκίνησε για να αλωνίσει, αλλά κατέληξε στο νοσοκομείο και δυστυχώς δεν επανήλθε ζωντανός. Η κηδεία του έγινε ανήμερα της μεγάλης εορτής του Αγίου Πνεύματος. Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος όλο το χωριό και όχι μόνο.

Μνήμες από σχολικές εθνικές γιορτές

Με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου 1821, και μάλιστα της επετείου των 200 ετών, η σκέψη γυρίζει αρκετές δεκαετίες πίσω στα μαθητικά χρόνια. Τότε στο Δημοτικό Σχολείο Περιβολίου με πρωτοβουλία των δασκάλων διοργανώνονταν θαυμάσιες εθνικές εορτές στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές των μεγαλυτέρων τάξεων. Οι γιορτές εκείνες προετοιμάζονταν αρκετό χρόνο νωρίτερα και απαιτούσαν καλή διάθεση και πολύ κόπο από δασκάλους και μαθητές. Για την παρουσίαση στήνονταν κατάλληλη σκηνή στις μεγάλες αίθουσες ενώ και η αμφίεση ήταν ανάλογη (εθνικές φορεσιές). Τις παρακολουθούσαν οι γονείς των μαθητών και οι κάτοικοι του χωριού. Εν κατακλείδι, αποτελούσαν ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για το χωριό.

   

2021 – 1821: 200  χρόνια από την κήρυξη της εθνικής επανάστασης

Συμπληρώνονται εφέτος 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης κατά των κατακτητών Τούρκων, γεγονός που είχε ως συνέπεια την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Είναι μια μεγάλη επέτειος και θα γιορταστεί με την ανάλογη λαμπρότητα με διάφορες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους σε ολόκληρη την επικράτεια. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη συγκροτηθεί Επιτροπή για την διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων με Πρόεδρο τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Αύριο 25 Μαρτίου 2021 θα πραγματοποιηθεί μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα (μία και μοναδική σε όλη τη χώρα λόγω της πανδημίας) παρουσία προσωπικοτήτων που έχουν κληθεί από όλο τον κόσμο.

Πολλά κείμενα θα γραφτούν και διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν από διακριμένους συγγραφείς και ομιλητές. Αν θέλετε να διαβάσετε το άρθρο μου  με τίτλο: “ΤΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΓΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ”, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στις τοπικές εφημερίδες των Τρικάλων, πατήστε ΕΔΩ.

Επιδρομή της “Μήδειας” και στο  Περιβόλι

Η “Μήδεια” (τελευταία οι μετεωρολόγοι συνηθίζουν να ονοματίζουν κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο) ήταν ακριβής στο ραντεβού της σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Μάλιστα έδειξε από την αρχή τα δόντια της. Χιόνια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τα κύρια χαρακτηριστικά της. Αν και χειμώνας ακόμα, μας κακοφάνηκε λιγάκι δεδομένου ότι είχαμε καλομάθει με τις συνεχόμενες τελευταία ανοιξιάτικες ημέρες. Τα χιόνια βέβαια είναι καλοδεχούμενα τόσο γιατί γεμίζουν τις υπόγειες υδατοδεξαμενές όσο και για την ευχαρίστηση που προσφέρουν κυρίως στα παιδιά που τους αρέσει να παίζουν με το χιόνι.  Αλλά και το κρύο είναι χρήσιμο γιατί σκοτώνει τα μικρόβια. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται οι ποσότητες χιονιού σήμερα σε σχέση με εκείνες πριν από κάμποσες δεκαετίες.

Είναι γνωστό ότι από το Περιβόλι πέρασαν αρκετές οικογένειες βλάχων κτηνοτρόφων. Και τούτο διότι έβρισκαν βοσκοτόπια για τα κοπάδια τους. Καμία όμως δεν παρέμεινε μόνιμα (εκτός από τον Ζαγαζίκη), διότι τα πολλά χιόνια είχαν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες ποσότητες ζωοτροφών τον χειμώνα και φυσικά αυξημένο κόστος. Διηγούνταν ότι το 1940 οι Καλαμπαλικαίοι κάθισαν ένα χειμώνα στο Δερελή για να ξεχειμωνιάσουν. Όμως από τα πολλά τα χιόνια έχασαν τα πρόβατά τους. Γι’ αυτό βγήκε η παροιμία: “εάν κάτσεις χειμώνα στο Ντιριλί (Δερελί), ούτε γάλα ούτε αρνί”.

      

Εργασίες στην Κοινότητα Περιβολίου

Τις τελευταίες ημέρες είχαν παρατηρηθεί συχνές διακοπές στην ύδρευση στο Περιβόλι. Το Τοπικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρός του ενήργησαν άμεσα ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Υπέβαλε αίτημα στον Δήμο Δομοκού  για άμεση αντικατάσταση του τροφοδοτικού αγωγού ύδρευσης λόγω φθοράς που έχει υποστεί ο παλιός αγωγός. Η αντικατάσταση γίνεται σε μήκος 1000 μέτρων περίπου με ειδικό αγωγό διαμέτρου Φ110 και 14 ατμοσφαιρών πίεσης. Έτσι, πιστεύεται ότι θα λυθεί το πρόβλημα και θα αποφευχθούν διακοπές ύδρευσης στο μέλλον.

       

Χειμώνας στα χωριά μας

Ο Νίκος Οικονομίδης, συνθέτης και δεξιοτέχνης του βιολιού, έχει γράψει αρκετά νησιώτικα τραγούδια. Ανάμεσα σ’ αυτά ένα ξεχωρίζει γιατί γεμίζει τον ακροατή με νοσταλγία και μελαγχολία. Τίτλος του “Λίγα σπίτια στο λιμάνι”.

          Λίγα σπίτια στο λιμάνι που η θάλασσα τα φτάνει

          κι ένας φάρος που ανάβει μήπως και φανεί καράβι.

          Εκατό ψυχές μονάχα θαλασσοδαρμένα βράχια

         να μας λέει το αστέρι πότε θάρθει καλοκαίρι.

                                   Ρεφραίν

          Με ρακί, με τσικουδιά θα ζεστάνω την καρδιά

          στον παλιό τον καφενέ θα περάσω τη βραδιά.

Οι στίχοι αυτοί σκιαγραφούν τη μοναξιά και τη μονοτονία που κυριαρχεί σε όλα τα μικρά νησιά του Αιγαίου τον χειμώνα. Άλλωστε ο συνθέτης κατάγεται από ένα από αυτά, τη Σχοινούσα.

Αναλογικά όμως ισχύουν και για τα περισσότερα χωριά της περιοχής μας. Σε μερικά από αυτά οι μόνιμοι κάτοικοι τον χειμώνα δεν φτάνουν ούτε τις εκατό ψυχές, παρά μόνο λίγες δεκάδες, κι αυτοί ηλικιωμένοι. Στο Περιβόλι πλησιάζουν τους διακόσιους. Φυσικά κάθε χρόνο μειώνονται. Πολλοί φεύγουν για τη Λαμία μόλις τελειώσουν τις αγροτικές εργασίες, άλλοι για τον άλλο κόσμο. Οι περισσότεροι από αυτούς που μένουν πίσω μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στην τηλεόραση και στο καφενείο. Εφέτος ο κορωνοϊός τους στερεί και το καφενείο. Χειμώνας έξω, χειμώνας και μέσα στις καρδιές. Περιμένουν να φανεί η άνοιξη, να ζεστάνει η φύση, να ζεσταθούν και οι καρδιές.

 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων