Ο Υπουργός Οικονομικών Χρίστος Σταϊκούρας στη γέφυρα Αγγειών (12-12-2021)
Φαίνεται ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στη λίμνη Ξυνιάδας και ο καθαρισμός της κεντρικής τάφρου έχουν ευαισθητοποιήσει για τα καλά τους κρατούντες. Μετά τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος πριν από 20 ημέρες σειρά είχε ο συντοπίτης μας Υπουργός Οικονομικών Χρίστος Σταϊκούρας, ο οποίος βρέθηκε στη γέφυρα Αγγειών την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δομοκού Χαράλαμπο Λιόλιο, τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Βασίλη Γκελπινή και κατοίκους της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίσκεψη αυτή έγινε μια ημέρα μετά την έντονη βροχόπτωση στην περιοχή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει πάλι μια μεγάλη έκταση της λίμνης. Έτσι ο Υπουργός διεπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος του προβλήματος και δεσμεύτηκε για την επίλυσή του.
Για τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τον Δήμαρχο Δομοκού και τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός στη γέφυρα Αγγειών (22-11-2021)
Για να επιτευχθεί η αποξήρανση της λίμνης Ξυνιάδας, η οποία ξεκίνησε το 1936, κατασκευάστηκε η κεντρική αποστραγγιστική τάφρος. Η τάφρος αυτή με το πέρασμα των ετών απώλεσε την ικανότητα απορροής των υδάτων αφού δεν είχαν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις για τον καθαρισμό της. Αποτέλεσμα είναι ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις να πλημμυρίζουν μεγάλες εκτάσεις και να καταστρέφονται καλλιέργειες, γεγονός που φέρνει σε απόγνωση τους αγρότες κάθε φορά που συμβαίνει. Πριν από ένα έτος περίπου ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού της τάφρου με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος ώστε να εκλείψουν επιτέλους τα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι εργασίες συνεχίζονται και βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους.
Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 επισκέφτηκε τα έργα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας Αθανάσιο Καρακάντζα, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής Κώστα Αποστολόπουλο, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Ηλία Σανίδα και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη γέφυρα του ΣΣ ΑΓΓΕΙΑΙ τον υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Δομοκού Χαράλαμπος Λιόλιος, Πρόεδροι Κοινοτήτων, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ξυνιάδος Βασίλης Γκελπενής και πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά.
Ακολούθησε σύσκεψη στο δημαρχείο Δομοκού με σκοπό να καταγραφούν οι ανάγκες και να προγραμματιστούν νέες παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε και για την πορεία προετοιμασίας του υδρευτικού φράγματος στο Μπουγάζι Περιβολίου, ένα άλλο μεγάλο έργο τοπικού ενδιαφέροντος, το οποίο, όταν επιτέλους ολοκληρωθεί, θα συμβάλει στην άρδευση των καλλιεργειών με χαμηλότερο κόστος.
Προς ολοκλήρωση του φράγματος πολλαπλών σκοπών στο Μπουγάζι; (Σεπτέμβριος 2021)
Η κατασκευή φράγματος και η δημιουργία υδατοδεξαμενής στη θέση Μπουγάζι Περιβολίου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αρδευτικό έργο για την περιοχή. Η ιδέα κατασκευής του έργου είναι πολύ παλιά. Η μελέτη και η δημοπράτηση του έργου προϋπολογισμού 3.570.000,00€ ανάγεται στο μακρινό 2007. Στα 14 χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξε κάποια πρόοδος στην κατασκευή, όχι όμως ολοκλήρωση, όπως περιμένουν οι κάτοικοι του χωριού.
Τελευταία φαίνεται ότι υπάρχει μια ευχάριστη εξέλιξη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΌΜΟΣ με τίτλο “Με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) αρδευτικά έργα ενός δις ευρώ”. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών, τεχνητών λιμνών και άλλων επενδύσεων που σχετίζονται με τη γεωργία. Ανάμεσα στα 18 projects περιλαμβάνεται και το “Φράγμα και αρδευτικό δίκτυο Μπουγάζι Δομοκού”. Βέβαια τα έργα σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στο διάστημα από Οκτώβριο 2023 έως τον Δεκέμβριο 2025. Ας τελειώσει έστω και μετά από 3-4 χρόνια το έργο, αρκεί να τελειώσει.
Πένθιμο το πανηγύρι της Αγίας Τριάδος εφέτος (21-06-2021)
Το φετινό πανηγύρι της Αγίας Τριάδος ήταν εντελώς διαφορετικό. Δεν ήταν καν πανηγύρι. Ήταν μια ημέρα γεμάτη πόνο και θλίψη. Ακόμα και η άλλοτε πανηγυρική Θεία Λειτουργία ήταν σύντομη και λιτή. Αφορμή δύο θάνατοι που σημάδεψαν τις δύο μεγάλες γιορτές, της Πεντηκοστής και της Αγίας Τριάδος. Του 84χρονου Κωνσταντίνου Καμάρα και του 47χρονου Δημητρίου Κ.Λιάκου. Ιδιαίτερα συγκλόνισε ο απρόσμενος θάνατος από καρδιακή προσβολή του Δημήτρη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πολύ νέος. Την Κυριακή της Πεντηκοστής ο Δημήτρης ξεκίνησε για να αλωνίσει, αλλά κατέληξε στο νοσοκομείο και δυστυχώς δεν επανήλθε ζωντανός. Η κηδεία του έγινε ανήμερα της μεγάλης εορτής του Αγίου Πνεύματος. Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος όλο το χωριό και όχι μόνο.
Μνήμες από σχολικές εθνικές γιορτές
Με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου 1821, και μάλιστα της επετείου των 200 ετών, η σκέψη γυρίζει αρκετές δεκαετίες πίσω στα μαθητικά χρόνια. Τότε στο Δημοτικό Σχολείο Περιβολίου με πρωτοβουλία των δασκάλων διοργανώνονταν θαυμάσιες εθνικές εορτές στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές των μεγαλυτέρων τάξεων. Οι γιορτές εκείνες προετοιμάζονταν αρκετό χρόνο νωρίτερα και απαιτούσαν καλή διάθεση και πολύ κόπο από δασκάλους και μαθητές. Για την παρουσίαση στήνονταν κατάλληλη σκηνή στις μεγάλες αίθουσες ενώ και η αμφίεση ήταν ανάλογη (εθνικές φορεσιές). Τις παρακολουθούσαν οι γονείς των μαθητών και οι κάτοικοι του χωριού. Εν κατακλείδι, αποτελούσαν ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για το χωριό.
2021 – 1821: 200 χρόνια από την κήρυξη της εθνικής επανάστασης
Συμπληρώνονται εφέτος 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης κατά των κατακτητών Τούρκων, γεγονός που είχε ως συνέπεια την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Είναι μια μεγάλη επέτειος και θα γιορταστεί με την ανάλογη λαμπρότητα με διάφορες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους σε ολόκληρη την επικράτεια. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη συγκροτηθεί Επιτροπή για την διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων με Πρόεδρο τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Αύριο 25 Μαρτίου 2021 θα πραγματοποιηθεί μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα (μία και μοναδική σε όλη τη χώρα λόγω της πανδημίας) παρουσία προσωπικοτήτων που έχουν κληθεί από όλο τον κόσμο.
Πολλά κείμενα θα γραφτούν και διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν από διακριμένους συγγραφείς και ομιλητές. Αν θέλετε να διαβάσετε το άρθρο μου με τίτλο: “ΤΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΓΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ”, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στις τοπικές εφημερίδες των Τρικάλων, πατήστε ΕΔΩ.
Επιδρομή της “Μήδειας” και στο Περιβόλι
Η “Μήδεια” (τελευταία οι μετεωρολόγοι συνηθίζουν να ονοματίζουν κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο) ήταν ακριβής στο ραντεβού της σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Μάλιστα έδειξε από την αρχή τα δόντια της. Χιόνια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τα κύρια χαρακτηριστικά της. Αν και χειμώνας ακόμα, μας κακοφάνηκε λιγάκι δεδομένου ότι είχαμε καλομάθει με τις συνεχόμενες τελευταία ανοιξιάτικες ημέρες. Τα χιόνια βέβαια είναι καλοδεχούμενα τόσο γιατί γεμίζουν τις υπόγειες υδατοδεξαμενές όσο και για την ευχαρίστηση που προσφέρουν κυρίως στα παιδιά που τους αρέσει να παίζουν με το χιόνι. Αλλά και το κρύο είναι χρήσιμο γιατί σκοτώνει τα μικρόβια. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται οι ποσότητες χιονιού σήμερα σε σχέση με εκείνες πριν από κάμποσες δεκαετίες.
Είναι γνωστό ότι από το Περιβόλι πέρασαν αρκετές οικογένειες βλάχων κτηνοτρόφων. Και τούτο διότι έβρισκαν βοσκοτόπια για τα κοπάδια τους. Καμία όμως δεν παρέμεινε μόνιμα (εκτός από τον Ζαγαζίκη), διότι τα πολλά χιόνια είχαν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες ποσότητες ζωοτροφών τον χειμώνα και φυσικά αυξημένο κόστος. Διηγούνταν ότι το 1940 οι Καλαμπαλικαίοι κάθισαν ένα χειμώνα στο Δερελή για να ξεχειμωνιάσουν. Όμως από τα πολλά τα χιόνια έχασαν τα πρόβατά τους. Γι’ αυτό βγήκε η παροιμία: “εάν κάτσεις χειμώνα στο Ντιριλί (Δερελί), ούτε γάλα ούτε αρνί”.
Εργασίες στην Κοινότητα Περιβολίου
Τις τελευταίες ημέρες είχαν παρατηρηθεί συχνές διακοπές στην ύδρευση στο Περιβόλι. Το Τοπικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρός του ενήργησαν άμεσα ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Υπέβαλε αίτημα στον Δήμο Δομοκού για άμεση αντικατάσταση του τροφοδοτικού αγωγού ύδρευσης λόγω φθοράς που έχει υποστεί ο παλιός αγωγός. Η αντικατάσταση γίνεται σε μήκος 1000 μέτρων περίπου με ειδικό αγωγό διαμέτρου Φ110 και 14 ατμοσφαιρών πίεσης. Έτσι, πιστεύεται ότι θα λυθεί το πρόβλημα και θα αποφευχθούν διακοπές ύδρευσης στο μέλλον.
Χειμώνας στα χωριά μας
Ο Νίκος Οικονομίδης, συνθέτης και δεξιοτέχνης του βιολιού, έχει γράψει αρκετά νησιώτικα τραγούδια. Ανάμεσα σ’ αυτά ένα ξεχωρίζει γιατί γεμίζει τον ακροατή με νοσταλγία και μελαγχολία. Τίτλος του “Λίγα σπίτια στο λιμάνι”.
Λίγα σπίτια στο λιμάνι που η θάλασσα τα φτάνει
κι ένας φάρος που ανάβει μήπως και φανεί καράβι.
Εκατό ψυχές μονάχα θαλασσοδαρμένα βράχια
να μας λέει το αστέρι πότε θάρθει καλοκαίρι.
Ρεφραίν
Με ρακί, με τσικουδιά θα ζεστάνω την καρδιά
στον παλιό τον καφενέ θα περάσω τη βραδιά.
Οι στίχοι αυτοί σκιαγραφούν τη μοναξιά και τη μονοτονία που κυριαρχεί σε όλα τα μικρά νησιά του Αιγαίου τον χειμώνα. Άλλωστε ο συνθέτης κατάγεται από ένα από αυτά, τη Σχοινούσα.
Αναλογικά όμως ισχύουν και για τα περισσότερα χωριά της περιοχής μας. Σε μερικά από αυτά οι μόνιμοι κάτοικοι τον χειμώνα δεν φτάνουν ούτε τις εκατό ψυχές, παρά μόνο λίγες δεκάδες, κι αυτοί ηλικιωμένοι. Στο Περιβόλι πλησιάζουν τους διακόσιους. Φυσικά κάθε χρόνο μειώνονται. Πολλοί φεύγουν για τη Λαμία μόλις τελειώσουν τις αγροτικές εργασίες, άλλοι για τον άλλο κόσμο. Οι περισσότεροι από αυτούς που μένουν πίσω μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στην τηλεόραση και στο καφενείο. Εφέτος ο κορωνοϊός τους στερεί και το καφενείο. Χειμώνας έξω, χειμώνας και μέσα στις καρδιές. Περιμένουν να φανεί η άνοιξη, να ζεστάνει η φύση, να ζεσταθούν και οι καρδιές.