Περιμένοντας τα Χριστούγεννα του 2020

Η περίοδος από τα Χριστούγεννα έως τα Θεοφάνεια είναι γνωστή ως Δωδεκαήμερο. Κατ’ αυτήν γιορτάζουμε κυρίως τρεις μεγάλες Δεσποτικές γιορτές, τη Γέννηση (25 Δεκεμβρίου), την Περιτομή (1 Ιανουαρίου) και την Βάπτιση (6 Ιανουαρίου) του Χριστού. Η Σαρακοστή των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος γλυκιάς προσμονής (σε αντίθεση με την Σαρακοστή του Πάσχα, που είναι πένθιμη περίοδος). Σ’ αυτό συντελούν η ήπια νηστεία (επιτρέπεται το ψάρι) και ο στολισμός δημοτικών χώρων και των σπιτιών με πολύχρωμα λαμπάκια, που δίνουν άλλη αίσθηση. Το Δωδεκαήμερο αυτό αποτελεί όντως μια ξεχωριστή περίοδο του έτους. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, το περιμένουν με ανυπομονησία και το ζουν  με την καρδιά τους. Συνδέεται δε με πολλά κατά τόπους έθιμα. Το κυριότερο έθιμο της περιοχής μας είναι η λεγόμενη “γουρνοχαρά”, τα σφάξιμο των γουρουνιών.

Ωστόσο, εφέτος η χρονιά είναι ξεχωριστή, πρωτόγνωρη. Όπως το Πάσχα το γιορτάσαμε λιτά, περιορισμένα, χωρίς εκκλησιασμό, έτσι και τώρα ο εορτασμός δεν θα είναι ο συνηθισμένος, αυτό που ξέραμε κάθε χρόνο. Βλέπετε ο κορωνοϊός δεν μας το επιτρέπει. Δεν πειράζει όμως. Εκείνο που προέχει είναι η υγεία του καθενός μας. Αν διαφυλάξουμε την υγεία μας θα έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε στο μέλλον το Δωδεκαήμερο όπως ξέραμε. Άλλωστε, η τεχνολογία (viber, skype) μπορεί να μας φέρει πολύ κοντά, σαν να είμαστε στο διπλανό δωμάτιο, άσχετα αν μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα.

Εύχομαι σε όλους  να γιορτάσουμε πραγματικά Χριστούγεννα και να εγκολπωθούμε τους καρπούς που φέρνει η σάρκωση του Χριστού: χαρά, ειρήνη, αισιοδοξία, αγάπη, αλληλεγγύη, λύτρωση. Χρόνια πολλά! Καλά Χριστούγεννα! Ευλογημένη η καινούργια χρονιά!

 

Παναγία η Μεσοσπορίτισσα ή Αποσπορίτισσα (21-11-2020)

Πριν μια εβδομάδα μπήκαμε στη Σαρακοστή των Χριστουγέννων. Σαράντα ημέρες μας χωρίζουν από αυτή τη μεγάλη γιορτή. Το θέμα είναι πώς θα την γιορτάσουμε, εξαιτίας του κορονοϊού. Σήμερα, έστω και με τέτοιες συνθήκες, γιορτάζεται η μεγάλη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον ναό. Από σήμερα ψάλλονται οι καταβασίες των Χριστουγέννων, τα γνωστά τροπάρια “Χριστός γεννάται…”.

Η γιορτή των Εισοδίων είναι γνωστή και ως γιορτή της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας ή Αποσπορίτισσας. Λέγεται Μεσοσπορίτισσα για τους γεωργούς που βρίσκονταν στη μέση της σποράς και Αποσπορίτισσα για τους γεωργούς που είχαν ολοκληρώσει τη σπορά. Σχετίζεται δε με το έθιμο των βρασμένων καρπών. Παλιά οι νοικοκυρές έβραζαν σπόρους, κατά βάση σιτάρι και καλαμπόκι, και τους έτρωγαν με ζάχαρη. Αυτό ήταν συμβολικό, να πάνε καλά οι καλλιέργειες και να έχουν καλή παραγωγή.

Συνεχίζεται ο καθαρισμός της τάφρου με γρήγορο ρυθμό (18-11-2020)

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι συνεχίζονται και προχωρούν με γρήγορο ρυθμό οι εργασίες καθαρισμού και εκβάθυνσης της κεντρικής τάφρου της λίμνης. Βέβαια, σε ένα τμήμα, μετά το δρόμο Μακρυρράχης-Δομοκού προς τα “πέντε μύλια”, οι εργασίες παρουσιάζουν δυσκολίες και απαιτούν ειδικούς χειρισμούς λόγω του σκληρού πετρώματος. Ευελπιστούμε όμως ότι θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν σύντομα κατά το δυνατόν. Το ευχάριστο είναι ότι όλοι οι βουλευτές του Νομού βλέπουν πλέον θετικά την εκτέλεση του έργου.

Ο Δήμαρχος Δομοκού για τον Α/Κ του Ε65 στον ΣΣ ΑΓΓΕΙΑΙ  (12-11-2020)

Με σημείωμά μου πριν από λίγο καιρό σ’ αυτήν εδώ τη σελίδα πρότεινα την κατασκευή Α/Κ του Ε65 στη θέση ΣΣ ΑΓΓΕΙΑΙ, επειδή θα εξυπηρετήσει περί τους 10 οικισμούς της περιοχής. Για την πρότασή μου αυτή είχα ενημερώσει πριν από καιρό τον Δήμαρχο Δομοκού και άλλους θεσμικούς φορείς, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή.

Σήμερα είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Δομοκού κ.Χαράλαμπο Λιόλιο. Με διαβεβαίωσε ότι και ο ίδιος συμφωνεί με την κατασκευή του Α/Κ, έργο που θεωρεί σημαντικό για τον Δήμο του και το παρακολουθεί. Ωστόσο, προς το παρόν υπάρχουν δυσκολίες για την προώθηση του θέματος. Η ΤΕΡΝΑ, ως κατασκευάστρια εταιρία, είναι αναρμόδια και δεν μπορεί να πάρει τέτοια πρωτοβουλία. Αρμόδιο είναι το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο όμως για να προχωρήσει σε τροποποίηση των σχεδίων και σύνταξη της μελέτης του Α/Κ πρέπει να περιμένει  να παραλάβει ολοκληρωμένο το έργο περί τα τέλη του 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Μέχρι τότε δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Επομένως ύστερα από ένα έτος θα κινητοποιήσουμε και τους φορείς της περιοχής, είπε ο Δήμαρχος, και όλοι μαζί θα επιδιώξουμε να πιέσουμε για την υλοποίηση του αιτήματός μας.

Καθαρισμός Δερελιώτη ποταμού (10-11-2020)

Ο κυκλώνας “ΙΑΝΟΣ”, που χτύπησε διάφορες περιοχές της χώρας τον περασμένο Σεπτέμβριο, άφησε τα ίχνη του και στο Περιβόλι, ευτυχώς χωρίς ιδιαίτερες ζημιές. Το ρέμα που διασχίζει το χωριό, ο Δερελιώτης ποταμός, φούσκωσε σχεδόν μέχρι τα όριά του. Τι θα γίνει όμως σε ανάλογη ή και χειρότερη περίπτωση στο μέλλον;

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βασίλειος Ν.Παπακώστας για να αποφευχθούν δυσάρεστες και απρόβλεπτες καταστάσεις στο μέλλον ανέλαβε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία. Με παρέμβασή του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος εξασφάλισε ένα ικανοποιητικό ποσό για τη χρηματοδότηση εργασιών καθαρισμού του Δερελιώτη. Τα μηχανήματα έχουν ήδη εγκατασταθεί και το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ο καθαρισμός αφορά το κομμάτι από τη γέφυρα της Αγίας Τριάδος στο “κουλούρι” μέχρι τον Ε65, καθώς και ένα κομμάτι του “μπουγαζορέματος”. Με τον τρόπο αυτό το ρέμα θα μπορεί να εξυπηρετήσει μεγαλύτερες ποσότητες υδάτων σε ενδεχόμενη μελλοντική κακοκαιρία με ακραία χαρακτηριστικά.  Εδώ ισχύει η παροιμία “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”.

  

Καθαρισμός κεντρικής τάφρου τέως λίμνης Ξυνιάδος (5-11-2020)

Στο ΤΟΕΒ Ξυνιάδος ανέλαβε καινούργια Διοίκηση από τις 28 Ιουλίου 2020 με Πρόεδρο τον Περιβολιώτη Βασίλη Ιω.Γκελπενή. Η καινούργια Διοίκηση ξεκίνησε τη θητεία της με πολύ ζήλο. Μία από τις πρώτες ενέργειες ήταν ο καθαρισμός της κεντρικής τάφρου της τέως λίμνης Ξυνιάδος. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια, ύστερα από δυνατές βροχές, πλημμυρίζουν χιλιάδες στρέμματα της λίμνης  με αποτέλεσμα την καταστροφή των καλλιεργειών και την οικονομική ζημιά των αγροτών. Οι πλημμύρες οφείλονται στο γεγονός ότι η κεντρική τάφρος έχει πολλά χρόνια να καθαριστεί, ιδιαίτερα στο ύψος του Σ.Σ. ΑΓΓΕΙΑΙ, και έτσι μεγάλος όγκος των υδάτων εγκλωβίζεται στο χώρο της λίμνης.

Τα μέλη της Διοίκησης άρχισαν αμέσως τις επαφές με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τους τοπικούς βουλευτές και τον Δήμαρχο Δομοκού για την ανάδειξη του προβλήματος. Τελικά οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς. Ο Περιφερειάρχης Θεοφάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Καρακάντζας και ο Δήμαρχος Δομοκού Χαράλαμπος Λιόλιος πείστηκαν για τη σοβαρότητα του προβλήματος και έδειξαν άμεσα ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, αλλά σταμάτησαν λόγω της πλημμύρας από τον κυκλώνα “Ιανός”. Ξεκίνησαν και πάλι στις 13 Οκτωβρίου 2020 και συνεχίζονται μέχρι τώρα. Στο σημείο αυτό πρέπει να εξαρθεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της μηχανικού της Περιφέρειας Αθανασίας Ζωβοίλη.

Καταστροφικός κυκλώνας “Ιανός” (Σεπτέμβριος 2020)

Στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2020 ο κυκλώνας “Ιανός” σάρωσε διάφορες περιοχές της Ελλάδος προκαλώντας σημαντικές ζημιές, όπως για παράδειγμα στις πόλεις Καρδίτσα και Μουζάκι. Ζημιές προκλήθηκαν και σε διάφορα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδος. Και στο Περιβόλι έπεσε πολύ νερό, αφού η βροχή ήταν έντονη και είχε μεγάλη διάρκεια. Αποτέλεσμα ήταν να “κατεβάσει” το ρέμα που διασχίζει το χωριό και να ανέβει αρκετά το επίπεδο του νερού χωρίς όμως να υπάρξει υπερχείλιση, που θα προκαλούσε ζημιές. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες. Ωστόσο, ζημιές στις καλλιέργειες προκλήθηκαν σε μεγάλη έκταση της πρώην λίμνης που πλημμύρισαν.

    

 

Πρόταση για κατασκευή Α/Κόμβου του Ε65 στο Σ.Σ. ΑΓΓΕΙΑΙ

Αρκετές φορές  για να μεταβώ από τον τόπο μόνιμης διαμονής μου, τα Τρίκαλα, στο Περιβόλι χρησιμοποιώ τον Ε65. Αναγκάζομαι να βγαίνω στον κόμβο στον Άγιο Στέφανο και να γυρίσω πίσω κάνοντας πάνω από 10 χιλιόμετρα για να φτάσω στο Περιβόλι και αντίστροφα. Πολλές φορές σκέφτηκα γιατί δεν κατασκευάστηκε κόσμος κοντά στον Σ.Σ. ΑΓΓΕΙΑΙ. Ο κόμβος αυτός θα εξυπηρετούσε όλους τους ταξιδιώτες, που κατεβαίνουν από την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Θεσσαλία και έχουν προορισμό τα χωριά Περιβόλι, Μακρυρράχη Ασβέστη, Παλιά Γιαννιτσού, Παππά, Παναγιά, Άνω Αγόριανη, Ομβριακή και Δομοκό. Χωρίς να είμαι ειδικός νομίζω ότι η κατασκευή του κόμβου είναι σχετικά απλή και μη δαπανηρή.

Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να κατασκευασθεί ο κόμβος. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς της περιοχής (Τοπικά Συμβούλια, Σύλλογοι κλπ.) υπό την ηγεσία του Δημάρχου Δομοκού.

 

Το πανηγύρι της Αγίας Τριάδος (8 Ιουνίου 2020)

Με θρησκευτική λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος το πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στον κοιμητηριακό ναό της Αγίας Τριάδος. Πολλοί Περιβολιώτες, και όχι μόνο, τίμησαν το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Άγιο Πνεύμα. Αρκετοί κατέφθασαν από διάφορα αστικά κέντρα. Η σύναξη αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία να ιδωθούν οι συγχωριανοί, να κουβεντιάσουν, να θυμηθούν τα παλιά. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν επιτρέπει συχνά τέτοιες συναντήσεις.

Βλέπετε τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όλοι αναλογίζονται με νοσταλγία τα πανηγύρια πριν από 40-50 χρόνια. Τότε που η λατρεία δένονταν στενά με τη διασκέδαση.  Τα πανηγύρια ήταν από τις ελάχιστες ευκαιρίες για διασκέδαση. Οι παλιοί θυμούνται ακόμα και τέσσερις κομπανίες δημοτικής μουσικής έπαιζαν επί διήμερο στα μαγαζιά του χωριού (Γιάννη Παπακώστα, Γιάννη Πάνου, Κώστα Καντζά, Αποστόλη Καραγκούνη). Πλήθος κόσμου μαζεύονταν από τα γύρω χωριά. Ο κεντρικός δρόμος ήταν απροσπέλαστος για τα αυτοκίνητα. Η βόλτα ξεκινούσε από τον μύλο και έφτανε μέχρι το “κουλούρι”. Τώρα αυτά γίνονται σε ελάχιστα χωριά της περιοχής και σε μικρότερη κλίμακα. Έχουν υποκατασταθεί από τους χορούς των Συλλόγων.

          

 

Μαρτυρικός θάνατος του Αθανασίου Διάκου 24 Απριλίου 1821

Σαν σήμερα 24 Απριλίου θανατώθηκε με μαρτυρικό τρόπο στη Λαμία ένας από τους πιο γνωστούς ήρωες της εθνικής επανάστασης του 1821, ο Αθανάσιος Διάκος.

O Αθανάσιος Διάκος γεννήθηκε το 1788 στην Άνω Μουσουνίτσα της Φωκίδας (σημερινός Αθανάσιος Διάκος) και κατ’ άλλους στη γειτονική Αρτοτίνα, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα του. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αθανάσιος Γραμματικός. Σε ηλικία 12 ετών ο πατέρας του, Νικόλαος Γραμματικός, τον έστειλε δόκιμο μοναχό στο κοντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Πέντε χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε την καλογερική, όταν σκότωσε ένα Τούρκο αγά, επειδή, σύμφωνα με κάποια παράδοση, αυτός του έθιξε τον ανδρισμό του, θαμπωμένος από την ομορφιά του.

Το 1814 πήγε στα Ιωάννινα και εντάχθηκε στη σωματοφυλακή του Αλή Πασά, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Όταν ο Ανδρούτσος διορίστηκε αρχηγός στο αρματολίκι της Λιβαδειάς, ο Διάκος τον ακολούθησε. Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.

Στις 27 Μαρτίου 1821, ο Αθανάσιος Διάκος πρωτοστάτησε στην κήρυξη της Επανάστασης στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Στις 30 Μαρτίου η Λιβαδειά έπεσε στα χέρια των επαναστατών και στη συνέχεια ο Διάκος οργανώνει την κατάληψη της Αταλάντης και της Θήβας. Ο Διάκος έμεινε γνωστός στην ιστορία για τη μάχη στο γεφύρι της Αλαμάνας, όπου τραυματίστηκε και συνελήφθη αιχμάλωτος στις 23 Απριλίου 1821. Μεταφέρθηκε σιδηροδέσμιος στη Λαμία. Οι Οθωμανοί του προτείνουν να προσκυνήσει και να συνεργαστεί μαζί τους. Ο Διάκος υπερήφανα αρνείται: «Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω» φέρεται να τους απάντησε.
Ο ελληνικής καταγωγής Ομέρ Βρυώνης δεν θέλησε να τον σκοτώσει, αφού τον γνώριζε πολύ καλά από την αυλή του Αλή Πασά και εκτιμούσε τις ικανότητές του. Επέμενε, όμως, ο Χαλήλμπεης, σημαίνων Τούρκος της Λαμίας, ο οποίος έπεισε τον Κιοσέ Μεχμέτ, ιεραρχικά ανώτερο του Ομέρ Βρυώνη, ότι ο Διάκος θα έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά, επειδή είχε σκοτώσει πολλούς Τούρκους.

Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν θάνατος διά ανασκολοπισμού (σουβλίσματος) και εκτελέστηκε την ίδια μέρα. Προτού ξεψυχήσει ο Διάκος λέγεται ότι αναφώνησε το αυτοσχέδιο τετράστιχο:

Για ιδές καιρό που διάλεξε
ο χάρος να με πάρει
τώρα π’ ανθίζουν τα κλαδιά
και βγάζει η γης χορτάρι

Λεπτομέρειες για το μαρτύριο και τον θάνατο του Αθανασίου Διάκου καταγράφει σε κείμενό του ο εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος Ευθύμιος Χριστόπουλος. Για να το διαβάσετε πατήστε εδώ.

 

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα με κλειστούς ναούς

Αν μας έλεγε κάποιος πέρσι τέτοιον καιρό ή έστω πριν από λίγους μήνες ότι θα γιορτάσουμε τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα έγκλειστοι στα σπίτια μας με κλειστές τις εκκλησιές, θα λέγαμε ότι πρόκειται για αστείο, ότι δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Και δικαιολογημένα, αφού αυτό δεν έγινε ούτε επί τουρκοκρατίας ούτε επί γερμανικής κατοχής. Και όμως τα κατάφερε ο κορονοϊός.

Αναμφίβολα η υγεία είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά του ανθρώπου. Και πρέπει όλοι μας, ατομικά και συλλογικά, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη προστατεύουμε κάθε φορά. Ορθώς πάρθηκαν όλα αυτά τα ασυνήθιστα για άλλες περιπτώσεις μέτρα. Γι’ αυτό η πλειονότητα των ανθρώπων δείχνει μια πρωτόγνωρη για το ταμπεραμέντο των Ελλήνων πειθαρχία και υπακοή.

Τα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή συγχρωτισμού εφαρμόζονται και στους ναούς. Όλες οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας τελούνται με την παρουσία μόνο μέχρι τεσσάρων ατόμων (παπά, ενός ή δύο ψαλτών, του νεωκόρου (όπου υπάρχει) και ενός επιτρόπου). Επίσης χωρίς κωδωνοκρουσίες (πλην Μεγάλης Παρασκευής) λες και οι καμπάνες μεταδίδουν τον ιό. Πάντως, θα μπορούσε να εφαρμοσθεί κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται στα super markets. Έτσι οι πιστοί θα είχαν την ευκαιρία να εκκλησιαστούν, έστω και κατ’ ελάχιστον και να κοινωνήσουν όσοι θα το ήθελαν.

Αυτά ισχύουν και για τα χωριά μας. Φυσικά και στο Περιβόλι οι πιστοί δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην εκκλησία και να ακούσουν τους εξαίσιους ύμνους ούτε να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο ούτε να κάνουν περιφορά του Επιταφίου. Ακόμα και για το Πάσχα οι προετοιμασίες δεν γίνονται όπως άλλες χρονιές, καθώς δεν υπάρχει η ανάλογη διάθεση. Δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς όμως. Να ευχηθούμε να περάσει γρήγορα αυτή η “μπόρα” με τις ελάχιστες παρενέργειες και να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς το συντομότερο.

      

Έστω και έτσι εύχομαι σε όλους καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα. Ο αναστάς Κύριος ας είναι αρωγός σε κάθε προσπάθειά μας.

Ο κοροναϊός πολύ σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία

Ολόκληρος ο πλανήτης χορεύει σε ρυθμούς κοροναϊού. Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών παίρνουν διάφορα μέτρα για την μείωση της διασποράς του ιού, τα οποία σταδιακά γίνονται και πιο αυστηρά. Από την απαγόρευση των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων και το κλείσιμο των σχολείων οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο όλων σχεδόν των καταστημάτων λιανικής πώλησης. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, κι αυτά με περιορισμούς. Όλα αυτά είναι ασυνήθιστα, πρωτόγνωρα, ακόμα και για τους πιο ηλικιωμένους. Και φυσικά έχουν επίπτωση στην ψυχολογία μας και στις συνήθειές μας. Είναι δύσκολο για τον μέσο Έλληνα να κλειστεί μέσα στο σπίτι του για μέρες  έχοντας συνηθίσει να περνάει αρκετές ώρες στο καφενείο ή στην καφετέρια. Προκειμένου όμως να διασφαλισθεί η υγεία όλων μας αξίζει κάθε θυσία. Άλλωστε μπόρα δυνατή είναι και θα περάσει. Υπομονή χρειάζεται. Ήδη η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε ο ιός, βρίσκεται στο τέλος της δοκιμασίας και με πολύ μικρές, ανάλογα με τον πληθυσμό της, απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Καθημερινά μεταδίδονται από τα ΜΜΕ πληροφορίες για τον κοροναϊό (συμπτώματα, τρόποι προφύλαξης κλπ.). Για να μάθετε για τα συμπτώματα του ιού πατήστε εδώ. Για να διαβάσετε το ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Υγείας πατήστε εδώ.

 

Κοροναϊός και κούλουμα

Στο Περιβόλι είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Δυστυχώς εφέτος ο κοροναϊός δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων όχι μόνο στο Περιβόλι αλλά σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης. Ακολουθεί η ανακοίνωση του Προέδρου Τ.Κ. Περιβολίου Βασίλη Ν.Παπακώστα:

“Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι λόγω της έκτασης που πήρε το θέμα με την απειλή του κοροναϊού στη χώρα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουμε στην απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή όλων των εκδηλώσεων για την Καθαρά Δευτέρα. Έτσι λοιπόν όπως και στο Δήμο μας, έτσι και στην κοινότητά μας, ανακαλούμε την προγραμματισμένη εκδήλωση της παραπάνω ημέρας. Ζητούμε την κατανόησή σας και ευελπιστούμε του χρόνου να είμαστε πάλι εδώ να το γιορτάσουμε εκ νέου”.

Εύχομαι σε όλους τους Περιβολιώτες και τους αναγνώστες της ιστοσελίδας καλή σαρακοστή.

Ο Ιωάννης Γ.Κοτοπούλης υπερασπιστής των οχυρών του Ρούπελ

Μία εκδρομική ομάδα από την Αθήνα πήγε εκδρομή στη Μακεδονία. Μεταξύ άλλων επισκέφτηκε το Σιδηρόκαστρο και το εκεί Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο “Μιχάλη Τσαρτσίδη”. Ο Μιχάλης Τσαρτίδης μετά τις μάχες στα γειτονικά οχυρά του Ρούπελ περισυνέλεξε πολεμικό υλικό (όπλα, κράνη, ξιφολόγχες κ.ά.) και δημιούργησε το μουσείο που φέρει το όνομά του. Το έργο του συνεχίζει ο γιος του Σπύρος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ρωτάει ο κ.Τσαρτσίδης: “Είναι κανείς εδώ από το Περιβόλι Δομοκού;” Πετάγεται μία κυρία και λέει: “Εγώ κατάγομαι από το Περιβόλι. Για την ακρίβεια είμαι νύφη στο Περιβόλι”. Ήταν η Χαρούλα, σύζυγος του Τάκη Β.Μπαρμπάτση. “Γνωρίζετε κάποιον Ιωάννη Κοτοπούλη;” “Όχι, αλλά θα ρωτήσω και θα μάθω”. “Βρήκαμε το όπλο του και μέσα αυτό το γράμμα…” είπε ο κ.Τσαρτσίδης και έδειξε στον τοίχο μια κορνίζα με ένα ένα γράμμα μέσα.

Ο Τάκης Μπαρμπάτσης ειδοποιημένος από τη γυναίκα του μου τηλεφώνησε αμέσως και με ρώτησε αν ξέρω κάτι για το όνομα αυτό. Άνοιξα το βιβλίο μου για τα γενεαλόγια του Περιβολίου, γιατί κάτι πέρασε αχνά από το μυαλό μου. Όντως στο επώνυμο “Σβούκας” βρήκα ότι ο Ιωάννης Κοτοπούλης ήταν γαμπρός περιβολιώτικος. Ρωτώντας κι εγώ πήγα στην… πόλη Ελευσίνα, όπου κατοικούν οι απόγονοί του, και έμαθα περισσότερα από την εγγονή του Λιάνα Σαλτερή.

Ο Ιωάννης Γ.Κοτοπούλης γεννήθηκε το 1919 στον Άγιο Βλάσιο Κύμης Ευβοίας. Για βιοποριστικούς λόγους έφτασε προπολεμικά στην επαρχία Δομοκού και έπιασε δουλειά στα Μεταλλεία Ομβριακής. Εκεί γνώρισε την Αικατερίνη Χρ.Σβούκα από το Περιβόλι και την παντρεύτηκε. Το 1940 στρατεύτηκε και πολέμησε στα αλβανικά βουνά. Στις 29 Δεκεμβρίου 1940 έγραψε ένα γράμμα και το έβαλε μέσα στο ξύλινο μέρος του όπλου του. Αν σκοτωνόταν, σκέφτηκε, όποιος θα έβρισκε το όπλο του θα έβρισκε και το γράμμα του και θα ειδοποιούσε τους δικούς του. Με την κατάρρευση του αλβανικού μετώπου συνέχισε τον αγώνα στα οχυρά του Ρούπελ.

Τελικά επέζησε και γύρισε στην οικογένειά του, στη γυναίκα του και στην κόρη του Γεωργία που γεννήθηκε το 1940, στο Περιβόλι. Το 1948 η οικογένειά του, αυξημένη κατά μία κόρη, την Αθανασία, που γεννήθηκε το 1945, μεταφέρθηκε, όπως και όλο το χωριό άλλωστε, στη Λαμία. Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου οι Περιβολιώτες επέστρεψαν στο χωριό τους. Η οικογένεια Κοτοπούλη προτίμησε να εγκατασταθεί στην Αττική και συγκεκριμένα στην Ελευσίνα, όπου απέκτησε την τρίτη κόρη του Ελένη.

         

 

Πρωτοχρονιά 2020

Πρωτοχρονιά σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι φορτωθήκαμε όλοι, μικροί μεγάλοι, έναν ακόμα χρόνο στην πλάτη μας. Ολοι μεγαλώσαμε κατά ένα χρόνο. Πότε πέρασε το 2019 πιστεύω ότι οι περισσότεροι ούτε που το κατάλαβαν. Και σήμερα, πρώτη ημέρα του 2020, το μυαλό μας γυρίζει πίσω, με θλίψη ή νοσταλγία, στα πιο σημαντικά γεγονότα του προηγούμενου έτους. Κανένας δεν θέλει να θυμάται ό,τι τον πίκρανε και τον στενοχώρησε στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου. Ολοι ατενίζουν με περισσότερη αισιοδοξία και ελπίδα ότι κατά τη νέα χρονιά κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι δεν θα λείψουν και εφέτος οι κακοτοπιές.

Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία Περιβολιώτες θυμούνται με νοσταλγία τα έθιμα της πρωτοχρονιάς πριν από αρκετά χρόνια. Οι νοικοκυρές είχαν ήδη ετοιμάσει τα γλυκά (κουραμπιέδες και μπακλαβάδες κυρίως) και τις κουλούρες. Το πρωί που οδηγούσαν τα ζώα στο κοπάδι φίλευαν τον τσοπάνη με γλυκά και κουλούρα. Ενα άλλο χαρακτηριστικό έθιμο ήταν “η σπούρνη”. Ολα τα μέλη της οικογένειας, αφού πλένονταν και ντύνονταν, κάθονταν διαδοχικά με πρώτο τον νοικοκύρη μπροστά από τη σόμπα ή το τζάκι και με ένα ξυλάκι ανακάτευαν τα κάρβουνα λέγοντας ανάλογα με την περίσταση: “σπούρνη αυγά, πουλιά, αρνιά, σιτάρια, γαμπρούς, νύφες” και άλλα παρόμοια. Η νοικοκυρά ετοίμαζε τη βασιλόπιτα για το μεσημεριανό τραπέζι. Μέσα στην πίτα έβαζε ένα κέρμα, ένα κομμάτι από κλήμα, ένα κομμάτι άχυρο.

Με την ευκαιρία του ερχομού της νέας χρονιάς εύχομαι από καρδιάς σε όλους τους απανταχού Περιβολιώτες και όσους σχετίζονται με οποιοδήποτε τρόπο με το Περιβόλι χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη, ειρήνη και προκοπή!