Ο σεισμός είναι ένα τρομακτικό φυσικό φαινόμενο, που προκαλεί φόβο και αγωνία στους ανθρώπους, ακόμα και όταν είναι μεσαίου μεγέθους. Όταν όμως είναι μεγάλου μεγέθους αφήνει πίσω του ερείπια και θάνατο. Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής περιοχή, όπου διαχρονικά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πολλοί ισχυροί σεισμοί.

Πολλοί από αυτούς έπληξαν περιοχές γύρω από την επαρχία Δομοκού, που επηρέασαν και το Περιβόλι. Ενδεικτικά αναφέρονται οι σεισμοί του 426 π.Χ., που συνετάραξε τη Φθιώτιδα, του 1545 μ.Χ. με επίκεντρο τη Λαμία μεγέθους 6,8 ρίχτερ και 4.000 νεκρούς και του 1758 μ.Χ. με επίκεντρο τη Λαμία. Στη σύγχρονη εποχή, τον 20ο αιώνα, καταγράφεται ένας μεγάλου μεγέθους σεισμός, που επηρέασε και την επαρχία Δομοκού.

Συνέβη στις 30 Απριλίου 1954, ημέρα Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής και ώρα 13:03΄. Το επίκεντρο ήταν οι Σοφάδες Καρδίτσας και το μέγεθος εκτιμάται από 6,7 έως 7,0 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ. Προκάλεσε σοβαρότετες ζημιές στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Μαγνησίας και Ευρυτανίας. Συνολικά 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους  και 177 τραυματίστηκαν. Πάνω από 6.500 οικοδομήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς, πάνω από 9.000 υπέστησαν σοβαρές ζημιές και 13.000 περίπου ελαφρές ζημιές. Οι μεγαλύτερες εντάσεις παρατηρήθηκαν στους οικισμούς Σοφάδες (όπου οι απώλειες σε κτίρια ξεπέρασαν το 90%), Πασχαλίτσα, Νέο Ικόνιο, Ασημοχώρι, Εκκάρα (όπου παρατηρήθηκαν μεγάλα ρήγματα του εδάφους) και Αγόριανη. Η σιδηροδρομική γραμμή κόπηκε στους Βελεσιώτες και στην Εκκάρα, όπου χρειάστηκαν επισκευές επί μία εβδομάδα μετά το σεισμό.

Ο σεισμός αυτός έγινε αισθητός φυσικά και στο Περιβόλι και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία λόγω της μεγάλης έντασης και της μικρής απόστασης από το επίκεντρο. Σοβαρές ζημιές στις οικοδομές δεν καταγράφτηκαν. Ωστόσο, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να διαμένουν για μερικές ημέρες έξω από τα σπίτια τους μέσα σε καλύβες και παράγκες από το φόβο μετασεισμών.

Δύο ακόμα σεισμοί στη σύγχρονη εποχή προκάλεσαν ανησυχία στα χωριά της λίμνης Ξυνιάδος. Ο ένας συνέβη στις 5 Φεβρουαρίου 1966 με επίκεντρο τα Πετράλωνα Ευρυτανίας, κοντά στη λίμνη Κρεμαστών και είχε μέγεθος 6,2 βαθμούς ρίχτερ. Ο άλλος συνέβη στις 9 Ιουλίου 1980 ώρα 05.12΄ με επίκεντρο τον Αλμυρό Βόλου και είχε μέγεθος 6,5 βαθμούς ρίχτερ. Οι σεισμοί αυτοί, πέρα από τον φόβο που σκόρπισαν στους κατοίκους, δεν προκάλεσαν ουσιαστικές ζημιές.