Διατροφή

Προπολεμικά, αλλά και λίγο μετά, υπήρχε μεγάλη φτώχεια στο μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων. Ο αγώνας και η αγωνία τους ήταν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς το ζην, να μην πεινάσουν. Η προσπάθεια ήταν μεγάλη και κοπιώδης. Το πρώτο που τους απασχολούσε ήταν να εξασφαλίσουν το ψωμί, καθάριο[1] ή μπομποτίσιο[2], που αποτελούσε τη βάση της διατροφής τους. Γι’ αυτό φρόντιζαν από το καλοκαίρι να γεμίζουν τα αμπάρια με σιτάρι και καλαμπόκι και έκαναν κουμάντο να περάσουν ολόκληρη τη χρονιά. Κατά περιόδους πήγαιναν στο μύλο για να αλέσουν. Φυσικά δεν υπήρχαν αρτοποιεία. Οι γυναίκες ζύμωναν αρκετά καρβέλια ψωμί (γιατί οι οικογένειες ήταν μεγάλες) και τα έψηναν στο φούρνο του σπιτιού ή της γειτονιάς.

Το κρέας, που σήμερα είναι άφθονο, παλιά ήταν δυσεύρετο. Οι περισσότερες οικογένειες έτρωγαν κρέας μετρημένες φορές κάθε έτος, τις μεγάλες γιορτές. Την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν έσφαζαν το γουρούνι, το Πάσχα, όταν έψηναν αρνί, το Πανηγύρι (του Αγίου Πνεύματος) έψηναν αρνί με πατάτες στον φούρνο, τις Απόκριες, στη γιορτή του αρχηγού της οικογένειας και στον κούρο[3] των προβάτων οι κτηνοτρόφοι. Πιο συνηθισμένο ήταν το κρέας από τα κοτόπουλα που εξέτρεφε κάθε οικογένεια. Επίσης, τα ψάρια από τη λίμνη Ξυνιάδος και μέχρι την αποξήρανσή της κοσμούσαν το τραπέζι τους.

Τα όσπρια (φασόλια, φακές και ρεβύθια) αποτελούσαν βασικό μέρος της διατροφής. Το γάλα και άλλα τρόφιμα με βάση το γάλα (τυρί, μυζήθρα, γιαούρτι, τραχανάς) δεν έλειπαν σχεδόν από κανένα σπίτι. Οι πίτες κάθε είδους (λαχανόπιτα, τυρόπιτα, τραχανόπιτα, κολοκυθόπιτα, μαμαλίγκα, μπαμπανέτσα) είναι πολύ συνηθισμένες στην επαρχία γενικά και στο Περιβόλι. Πολύ παλιά οι νοικοκυρές έφτιαχναν διάφορα φαγητά, που δεν απαιτούσαν πολύ χρόνο. Αργότερα με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου εξέλιπαν από το διαιτολόγιο. Ένα τέτοιο πολύ συνηθισμένο κλασικό φαγητό ήταν το «κατσιαμάκι», που μαγειρευόταν με καλαμποκίσιο αλεύρι, κρεμμύδι και λίγο λάδι. Ένα άλλο απλό φαγητό ήταν τα «ρινιστά», που τα έφτιαχναν με καθάριο, σταρένιο αλεύρι που το έριχναν σε καυτό νερό.

[1] Από σταρένιο αλεύρι

[2] Από καλαμποκίσιο αλεύρι

[3] Κούρεμα

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων